latinica  ћирилица
11/01/2021 |  22:38 ⇒ 22:39 | Аутор: СРНА

Одбачена иницијатива за измјену Устава

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбацио је амандмане СДП-а на Устав БиХ чиме је заустављен парламентарни поступак у вези са овом иницијативом.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Након два негативна мишљења Уставноправне комисије, амандмани два, три, четири и пет на Устав БиХ којима се предвиђа да, умјесто Предсједништва БиХ, буду бирани предсједник и два потпредсједника, а на чело извршне власти премијер, овај законски приједлог је одбачен.

Посланици су данас подржали Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а Саша Магазиновић, који предвиђа да именовани званичници не могу истовремено обављати двије функције.

Овај законски приједлог подржала су 34 посланика.

У другом кругу гласања прихваћен је приједлог посланика Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута да у дневни ред 14. сједнице овог дома буде уврштена тачка која се односи на разматрање посланичке иницијативе којом би се Министарству правде и Министарству иностраних послова у Савјету министара наложило да у року од 10 дана од дана усвајања ове иницијативе започне тражење информација од надлежних органа САД да је, како се наводи, "Никола Шпирић био укључен у јавну корупцију и остварио корист од ње, укључујући и непрописну корист током обављања јавних функција и ометање јавних процеса током свог мандата као члана Представничког дома БиХ".

Након што је прихваћен хитан поступак Представнички дом усвојио је и Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, као и Приједлог закона о допуни Закона о раду у институцијама БиХ. Предлагач оба законска приједлога је посланик СДП-а Саша Магазиновић.

По хитном поступку усвојен је и Приједлога закона о измјени и допуни Закона о странцима, чији је предлагач посланик СДА Денис Звиздић.

Представнички дом усвојио је данас и Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Саша Магазиновић, Дамир Арнаут и посланик А-СДА Јасмин Емрић, као и Арнаутов Приједлог закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Арнаутов приједлог предвиђа да се у возачку дозволу уписује уколико је возач сагласан да буде донатор органа.

Усвојен је и Приједлог закључка посланика Предрага Којовића, Дамира Арнаута, Аиде Баручије и Мирјане Маринковић Лепић поводом расправе о Извјештају о раду Правобранилаштва БиХ за 2019. годину.

Они су предложили да у року од 90 дана од дана усвајања овог закључка буду извршене измјене самог Закона о Правобранилаштву БиХ с циљем унапређења рада, да би биле створене претпоставке за унутрашњу реорганизацију.

Посланици су на данашњој сједници усвојили Извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за прошлу годину.

Ентитетске већине из Републике Српске није било за иницијативу посланика Наше странке Предрага Којовића, Мирјане Маринковић Лепић, Дамира Арнаута и Аиде Баручије којом се налаже Савјету министара да у року од 10 дана од дана усвајања ове иницијативе почне координацију са надлежним органима ентитета и кантона с циљем омогућавања изучавања националне групе предмета свим ученицима који то желе.

Предлагачи су тражили и уписивања назива званичних језика у БиХ у сву школску документацију у складу са називима наведеним у Дејтонском мировном споразуму, те укидања свих других облика дискриминације у основним и средњим школама у БиХ, а узимајући у обзир међународне обавезе БиХ.

Исту судбину доживјела је и иницијатива посланика СББ-а Едите Ђапо којом се задужује Савјет министара да измијени члан 12 а Закона о држављанству на начин да се не захтијева одрицање од држављанства земаља које су промијениле своје законодавство и дозвољавају вишеструко држављанство или да се хитно са овим земљама закључи билатерални споразум.

Усвојена је и иницијатива Дениса Звиздића којом Представнички дом ПС БиХ задужује Савјет министара да у року од 30 дана од усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о начину коришћења и располагања неперспективном непокретном војном имовином тако да предметна имовина у случају да се оцијени да није потребна за обављање Уставом, међународним уговором и законом утврђених надлежности институција БиХ буде додијељена на кориштење и располагање јединици локалне самоуправе на чијем подручју се налази.

Посланици су усвојили и Звиздићеву иницијативу којом Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ задужује Савјет министара да у што краћем року, а не касније 90 дана од дана усвајања, припреми и упути у парламентарну процедуру ревидирани Приједлог закона о електронским комуникацијама и Приједлог закона о електронским медијима у БиХ, који ће бити усклађени са правном тековином ЕУ и препорукама Пододбора за иновације, информационо друштво, социјалну политику и јавно здравство.

Ентитетске већине из Републике Српске није било за Звиздићеву иницијативу којом би Представнички дом ПС БиХ задужио Савјет министара да у року од 60 дана од дана усвајања ове иницијативе, припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог оквирног закона о заштити животне средине, развоја и коришћења природних ресурса БиХ, као ни за његову иницијативу којом би Представнички дом задужио Савјет министара да у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог оквирног закона о Просторном плану БиХ за период од 2020. до 2040. године.

Посланици су усвојили Звиздићеву иницијативу којом Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ задужује Савјет министара да у што краћем року, а не касније од 90 дана од дана усвајања, у складу са Законом о статистици БиХ, припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, да би попис, у складу са међународним стандардима, могао бити обављен најкасније до 2023. године.

Из Републике Српске није било ентитетске већине, у другом кругу гласања, за иницијативу Дениса Звиздића којом би Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ задужио Савјет министара да у року од 30 дана од дана усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о метрологији БиХ и Приједлог закона о званичном времену у БиХ, да би благовремено биле реализоване обавезе из Програма рада Савјета министара за 2020. годину.

Није усвојена иницијатива посланика Едите Ђапо да Министарство цивилних послова у Савјету министара усклади Закон о јединственом матичном броју са Одлуком Уставног суда БиХ, Уставом Федерације БиХ и уставима кантона.

Представнички дом прихватио је извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ за 2019. годину, као и извјештај о прегледаном стању финансијског пословања политичких партија у 2018. години, чији је подносилац Централна изборна комисија БиХ.

Информација о стању у области миграција у БиХ за август 2020. године, чији је подносилац Министарство безбједности у Савјету министара, због непостојања ентитетске већине, упућена је на накнадно усаглашавање.

На накнадно усаглашавање упућени су и закључци посланика Јасмина Емрића, од којих се један односи на измјену одлуке о одређивању привремених прихватних центара за мигранте.

Посланичка иницијативе Дениса Звиздића којом тражи да Представнички дом ПС БиХ задужи Савјет министара да у року од 30 дана од усвајања ове иницијативе, као носилац и координатор активности, усагласи са ентитетским владама ревидирани документ Социоекономске реформе у БиХ за период од 2020. до 2022. године и пратећи Акциони план, упућена је на накнадно усаглашавање, као и његова иницијатива да буде задужен Савјет министара да у што краћем року, а не касније од 10 дана од дана усвајања ове иницијативе, усвоји Стратегију за борбу против корупције БиХ за период од 2020 до 2024. и пратећи Акциони план.

Исту судбину доживјела је и Звиздићева иницијатива којом би Представнички дом ПС БиХ задужио Савјет министара да у року од 60 дана од дана усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о надзору над тржиштем БиХ, ради његовог усклађивања са правном тековином ЕУ.

Због непостојања ентитетске већине на усаглашавање је упућена и Звиздићева иницијатива којом тражи да Представнички дом задужи Савјет министара да у што краћем року, а не касније од 30 дана од дана усвајања ове иницијативе, припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, да би биле реализоване обавезе из Трећег енергетског пакета из Уговора о успостављању Енергетске заједнице и обавезе преузете Аналитичким извјештајем Европске комисије из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

На усаглашавање је упућена и Звиздићева иницијатива да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ задужи Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара да у року од 60 дана од дана усвајања изради и достави Савјету министара на усвајање први нацрт Интегрисаног енергетског и климатског плана БиХ.

На усаглашавање је упућена и иницијатива да се Савјет министара задужи да у року од 60 дана од дана усвајања донесе одлуку о усвајању Стратешког документа за област младих на нивоу БиХ, да би било омогућено повлачење средстава из ИПА фондова у области младих, те да се у вези с тим задужи Министарство цивилних послова да предузме све потребне активности да би се у што краћем року, а не касније од 30 дана од дана усвајања ове иницијативе, ставила у функцију Комисија за координацију питања младих у БиХ.

Посланици су прихватили иницијативу посланика ДНС-а Ненада Нешића којом се задужује Савјет министара да у року од 15 дана достави Представничком дому информацију о мјерама предузетим у 2020. години на санирању економске штете усљед пандемије ковида 19.

Представнички дом подржао је иницијативу посланика Дамира Арнаута којом предлаже надлежним институцијама ентитета, кантона и општина у свим дијеловима БиХ да улице, тргове, паркове, школе и друге јавне површине и установе назване по особама или организацијама које су сарађивале, припадале или на други начин дјеловале на страни или у координацији са окупацијским нацистичким или фашистичким снагама у Другом свјетском рату, односно јавно их подржавале или оправдавале, замијене именима особа из БиХ које су признате као праведници међу народима.

Није усвојена иницијатива посланика СДА Шемсудина Мехмедовића да у Парламентарној скупштини БиХ започне поново процедура јавног оглашавања, понуде, одабира и усвајања текста химне БиХ.

Због недостатка ентитетске већине из Републике Српске ова иницијатива упућена је на усаглашавање.

У другом кругу гласања данас није подржана посланичка иницијатива Алме Чоло да Представнички дом ПС БиХ именује привремену комисију за израду Приједлога закона о имовини БиХ.

Исту судбину доживјела је и иницијатива Чоло да Представнички дом именује привремену комисију за израду Приједлога амандмана на Устав БиХ и Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, ради усклађивања са одлукама Европског суда за људска права у предметима Сејдић и Финци, Пилав, Зорнић, Шлаку и Пударић против БиХ и одлукама Уставног суда БиХ које се односе на Изборни закон БиХ.

Представнички дом усвојио је иницијативу Дениса Звиздића којом Представнички дом задужује Министарство цивилних послова у Савјету министара да, без одгађања, започне директне преговоре о набавци вакцина за најугроженије категорије становништва БиХ са компанијама које су добиле одобрење Европске комисије за производњу и дистрибуцију вакцине против вируса корона.

Предлагач је навео да постоје одређене најаве, да због процедуралних разлога приступање БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини Ковакс неће донијети очекиване резултате, те да ће БиХ у оквиру овог инструмента бити међу посљедњим земљама чланицама које ће добити вакцину.

Звиздић сматра да је потребно у што краћем року активирати пакет ЕУ од 70 милиона евра за рани приступ вакцинама против вируса корона, који је одобрен за земље западног Балкана у оквиру Инструмента за претприступну помоћ /ИПА два/.

Ова иницијатива модификована је у сарадњи са Клубом посланика ХДЗ.

Посланици су на данашњој сједници обједињено дали сагласност за ратификацију међународних уговора и споразума, међу којима је и онај између Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац - Љубовија.

Предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Борјана Кришто рекла је да ће датум наредне сједнице бити накнадно одређен.