latinica  ћирилица
11/01/2021 |  19:29 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Коначни резултати студија о колективном имунитету крајем јануара (ВИДЕО)

Према прелиминарним резултатима тридесет одсто становника Републике Српске има антитијела након сусрета с вирусом корона. Коначни резултати студије о колективном имунитету биће објављени крајем јануара. С медицинских факултета у Бањалуци и Фочи, најављују нову студију након које ће се моћи урадити свеобухватна стратегија заштите од вируса корона.
Истраживања - Фото: РТРС
ИстраживањаФото: РТРС

У општинама сарајевско-романијске и зворничке регије 50 одсто становништва има антитијела. Двадесет одсто мање је у Горњем Подрињу и Источној Херцеговини. На деведесет посто обрађених од више од 1.700 узетих узорака показало се да у Приједору и Челинцу 40 одсто грађана има антитијела, Прњавору 37 одсто, а у Бањалуци скоро тридесет одсто. У току је обрада упитника након којих ће се више знати о симптомима и начину обољевања од ковида 19. У току су припреме за ново истраживање.

- Значи на једном сличном узорку, сходно ономе што смо добили, биће модификован коначан узорак испитаника који ће ући у ову студију. Поновићемо, и онда упоређивати резултате - навео је Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да ће број прокужених бити далеко већи.

- За очекивати је да ћемо у наредном периоду док се припремамо за нову студију негдје на прољеће број прокужених бити далеко већи. То ће се сигурно поклопити са доласком вакцине тако да ће и вакцина допринијети развоју колективног имунитета - истакао је Шкрбић.

Два факултета су први у земаљама региона издали Приручник о провођењу стоматолошких интеревенција код обољелих од ковида 19.

Најављују нове заједничке пројекте у области стоматологије.

- Да се покрене студијски програм денталних хигијеничара гдје ћемо заједно упутити иницијативу ка министарству. Онда ћемо полако да кренемо за двије године с извођењем наставе - навео је Никола Стојановић, помоћник декана за Студијски програм стоматологија, Медицински факултет Фоча.

У Фочи је истакнуто да се показало да факултети уз подршку Иниститута за јавно здравље и Министарства здравља и социјалне заштите Српске имају добру опрему и квалитетне кадрове за спровођење сложених пројеката.

Најављено је и одржавање симпозијума студената медицине.