latinica  ћирилица
11/01/2021 |  17:17 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Више од 2.650 радова ученика на тему "Дан Републике Српске" (ВИДЕО)

Поводом Дана Републике, у Основној школи "Свети Сава" у Рогатици, изложени су ликовни и представљени литерарни радови ученика из цијеле Српске, који су одговорили на тему "Дан Републике Српске".
Изложба 9.јануар - Фото: РТРС
Изложба 9.јануарФото: РТРС

На адресу Републичког педагошког завода пристигло је више од 2.650 радова, а најбољи су награђени.

- Када мислим о Републици Српској, мислим о сложној породици, окупљеној око иконе и бадњака - каже Марија Бојат, која је освојила друго мјесто на конкурсу ликовних радова.

- Освојила сам друго мјесто за ликовни рад, цртала сам на тему Република Српска. Цртала сам породицу за празнике, иконе, бадњак - каже Марија.

Вођена истом идејом, Милица Ђурђевић, ученица ОШ "Петар Петровић Његош" из Источне Илиџе, опјевала је пјесму отаџбина за високо треће мјесто.

Из 123 школе пристигли су литерарни, а из 105 ликовни радови, и то је завјет да ће Српска остати у рукама покољења која ће је градити и о њој бринути. Награде су уручене добитницима са подручја Сарајевско-романијске регије. Награђени из других средина примиће заслуге у својим школама, током Светосавских свечаности.

- Сљедеће године обиљежавамо 30. рођендан Републике Српске, и надам се да ћемо кроз ову манифестацију и многе друге, допринијети да будуће генерације схвате значај Републике Српске за српски народ на овим просторима - истиче Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода.

Миломир Драганић, директор ОШ "Свети Сава" из Рогатице, каже да је част организовати овакву манифестацију.

- Ученици су били веома заинтересовани, пристигао је велики број радова и најбољи су нарађени - наводи Драганић.

Уз централну прославу рођендана Републике Српске - 9. јануара, у Бањалуци, 10. јануара у Брчком, Републички педагошки завод овај дан обиљежава у мањим локалним заједницама, указујући на јединство Републике Српске.