latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:47 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Вулићева поднијела кривичну пријаву против чланова ЦИК, Шаровића и Бореновића (ФОТО/ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против шест чланова Централне изборне комисије којe сматра одговорним, јер још нису утврђени изборни резултати за град Добој.

Вулићева истиче да су они злоупотребом положаја, граду Добој и грађанима града нанијели несагледиву штету, као и један број политичких субјеката који су учествовали на локалним изборима у Добоју.

Она поручује да супротно Изборном закону ЦИК БиХ не утврђује и не објављује резултате избора за Сребреницу и Добој, него саопштава да ће ти резултати бити утврђени када се стекну услови за то, али не наводи ни једну ријеч образложења који су то услови до када се може чекати њихово испуњавање.

Вулићева је кривичном пријавом обухватила и предсједнике ПДП-а и СДС-а Бранислава Бореновића и Мирка Шаровића јер су, како тврди, подстицали чланове ЦИК-а да злоупотријебе положај и овлашћења.

- Постоји сумња да је ЦИК БиХ односно пријављени предсједник и пет чланова ЦИК-а који су на сједницама ЦИК-а гласали за такву одлуку починили и још увијек чине кривично дјело Злоупотреба положаја и овлаштења из члана 220. Кривичног закона БиХ. Такође, постоји основ да се сумња да су овакво поступање пријављених чланова ЦИК БиХ осмислили и помагали и још увијек то раде и пријављени Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, који отворено иступају као политички ментори чланова ЦИК-а Вање Бјелице Прутина и Јована Калабе за што постоји посебан основ за сумњу ако се зна да ти чланови ЦИК-а нису именовани у складу са законским процедурама, а да су главни промотери и покровитељи те активности били управо пријавлени Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић - стоји у пријави Вулићеве.

Вулићева поднијела пријаву (Фото: АТВ)

У пријави Вулићева каже да су пријављени чланови ЦИК-а подстакнути и помогнути од стране пријављених Шаровића и Бореновића и да грубо крше одредбе Изборног закона БиХ и у прописаном року не доносе одлуку о утврђивању, потврђивању и објављивању изборних резултата за ниво градоначелника Добоја и ниво скупштине града, иако су то били обавезни урадити у року од 30 дана од дана одржавања избора и још увијек то не чине.

Вулићева поднијела пријаву

Вулићева предлаже Тужилаштву БиХ да нареди спровођење истраге против пријављених лица.

Бореновић је одговарио да је ријеч о притиску на институције којима су, како тврди, достављени недвосмислени докази о изборним преварама.

- Симбол изборне побједе подноси тужбу према институцији која је почела да се бави својим послом и открива изборне махинације. Можете замислити какав је то апсурд. Изабрани посланик који је освојио 100 одсто личних гласова на 22 бирачка мјеста и још се хвали тим - каже Бореновић о Вулићевој.