latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:11 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Меркел: Уклањање Трамповог налога је "проблематично"

Њемачка канцеларка Ангела Меркел сматра да је проблематично укидање профила америчког пресједника Доналда Трампа на друштвеној мрежи Твитер, рекао је данас њен портпарол Штефан Зајберт.
Ангела Меркел - Фото: REUTERS
Ангела МеркелФото: REUTERS

Твитер је крајем прошле седмице трајно суспендовао Трампов налог са платформе, наводећи као разлог "ризик од даљег подстицања насиља" након упада присталица одлазећег предсједника у зграду Конгреса у Вашингтону.

На питање о одлуци Твитера, Зејберт је истакао да платформе друштвених медија имају велику одговорност "да политичке комуникације не буду затроване мржњом, лажима и подстицањем на насиље".

Међутим, он сматра и да је "слобода мишљења основно од елементарног значаја"

- На ово основно право се може интервенисати, али у складу са законом и унутар оквира који су одредили законодавци, не на основу одлуке управе платформи друштвених медија. Посматрано из тог угла, канцеларка сматра да је проблематично то што је трајно блокиран профил америчког предсједника - додао је Зајберт.

Америчка дигитална компанија суспендовала је Трампов профил до 20. јануара или инаугурације новог предсједника Џозефа Бајдена и постоји могућност да та одлука остане трајно.