latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:59 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Разговори о мировном процесу између Израела и Палестинаца

Шефови дипломатија Њемачке, Француске и Јордана разговарали су данас у Каиру о начинима обнове мировних разговора Израела и Палестинаца.
Египат, Њемачка, Фанцуска и Јордан састанак (Фото: https://abcnews.go.com) -
Египат, Њемачка, Фанцуска и Јордан састанак (Фото: https://abcnews.go.com)

У саопштењу египатског Министарства спољних послова наводи се да је циљ састанка био да се од Израела и Палестинаца затражи да преговарају о "праведном и свеобухватном политичком рјешењу" на основи остварења палестинске државе са источним Јерусалимом као главним градом.

Француско Министарство спољних послова истиче да је састанак прилика за разговоре о начинима да Израелци и Палестинци покрену разговоре засноване на "позитивном регионалном контексту" у свјетлу недавних споразума о нормализацији односа неколико арапских држава са Израелом.

Њемачко Министарство спољних послова напомиње да су разговори усмјерени на обнову израелско-палестинских односа.

У септембру 2020, палестински предсједник Махмуд Абас затражио је да почетком ове године буде одржана међународна конференција за покретање "јединственог мировног процеса" на основу резолуција УН и некадашњих споразума са Израелом.

АП подсјећа да Палестинци више не сматрају САД поштеним посредником у разговорима јер сматрају да је одлазећи амерички предсједник Доналд Трамп извршио неколико произраелских корака.