latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:57 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од страдања 56 бораца Новоградске бригаде

Парастосима, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа данас је у Новом Граду обиљежено 28 година од страдања 56 бораца Четвртог батаљона Новоградске бригаде Војске Републике Српске у нападу припадника такозване Армије Републике БиХ на локалитет Сува Међа у Бањанима 11. јануара 1993. године.
Нови Град / парастос - Фото: СРНА
Нови Град / парастосФото: СРНА

 Јутрос је прво служен парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, а потом у капели Светог великомученика Прокопија у Пољавницама, на мјесном гробљу.

Свештеник Небојша Њежић је, након помена у Пољавницама, рекао да се у Новом Граду сваке године са тугом сјећа на дешавања прије 28 година.

- Сјећамо се српских бораца погинулих 11. јануара, али и свих невиних српских жртава. Сјећање на њих не смије да изблиједи јер тако губимо свој идентитет - рекао је Њежић.

Предсједник Скупштине општине Нови Град Зоран Кукавица и предсједник Предсједништва Борачке организације Нови Град Немања Старчевић положили су вијенац на спомен-плочу за 21 погинулог и три страдала припадника Војске Републике Српске, те четири цивилне жртве рата, постављену на капелу у Пољавницама 2016. године.

Кукавица је рекао да се у Новом Граду сваке године, само два дана послије Дана Републике Српске, обиљежава годишњица страдања бораца Новоградске бригаде 1993. године.

- Наши погинули борци су својим животима омеђили границе Републике Српске, територије гдје ми живимо у слободи. Наш задатак је да омогућимо економски развој Српске и створимо услове да млади остају овдје - рекао је Кукавица.

Старчевић је рекао да је 11. јануар тужни датум у историји Новог Града од 1993. године.

- Сваке године обиљежавамо овај датум, са тугом се сјећајући наших другова који нису са нама - рекао је Старчевић.

Представници општине Нови Град и Борачке организације Нови Град положили су данас вијенце и на мјесном гробљу у Чађавици, гдје је сахрањено шест бораца Војске Републике Српске страдалих 11. јануара 1993. године.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да се чланови ове организације на данашњи дан и у свим другим приликама сјећају погинулих другова и одају им пошту.

Комисија за његовање традиције ослободилачких ратова у општини Нови Град уврстила је овај датум у Календар значајних датума у октобру 2010. године и од тада се овај датум и званично обиљежава