latinica  ћирилица
11/01/2021 |  11:40 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Суђење Мехмедагићу: Мујић потврдио да је обезбиједио снимак оптуженима

Током главног претреса пред Судом БиХ у предмету против директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића, који је оптужен за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, свједок Тужилаштва БиХ, генерални директор БХ пошта Мирсад Мујић, потврдио је да је снимак из поште на Алипашином Пољу изузет након усменог захтјева оптуженог Мухамеда Пекића, руководиоца у ОБА, те да је ОБА писмени захтјев доставила након 20 дана.
Осман Мехмедагић пред Судом БиХ - Фото: СРНА
Осман Мехмедагић пред Судом БиХФото: СРНА

Директор унутрашње заштите БХ пошта Един Шукало, рекао је да је снимак лично пребацио на УСБ, али да у систему видео надзора нема трагова да је то учинио и неко други, те да му није познато како је спорни видео запис доспио у јавност.

Извршни директор БХ пошта Недим Матаруга, потврдио је да је био у канцеларији генералног директора када је Мујић Пекићу предао снимак, те да је, каже, схватио да се ради о пријетећем писму.

Предметни судија Бранко Перић одбио је да на наредном рочишту 21. јануара свједоче комесар полиције Кантона Сарајево Нусрет Селимовић и министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара, јер сматра да чињенице ко је и на који начин Османагића обавијестио да је запримљена кривична пријава, као и политичке импликације случаја, нису предмет оптужнице.

Оптужница терети Мехмедагића и Пекића да су током августа 2020. године злоупотријебили службени положај и овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА ради приватних и личних интереса, да би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.