latinica  ћирилица
11/01/2021 |  10:19 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Вуковић: Четворо дјеце у Бијељини самостално затражило заштиту у 2020. години

Замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић рекла је да се у прошлој години четворо дјеце самостално обратило овој институцији у Бијељини ради заштите њихових права и најавила да ће омбудсман у овој години инсистирати на дугорочном стратешком документу за унапређење друштвене бриге о дјеци.
Јованка Вуковић - Фото: СРНА
Јованка ВуковићФото: СРНА

Вуковићева је истакла да је планирана препорука да надлежне институције израде уџбенике за посебне програме за ученике одређене врсте ометености, те проширивање круга занимања која могу да похађају дјеца са посебним образовним потребама.

Вуковићева је нагласила да је припремљена препорука Министарству просвјете и културе за отклањање архитектонских баријера у објектима васпитно-образовних установа и установа културе на подручју града и регије Бијељина.

Иституција Омбудсмана за дјецу у 2020. години иницирала је измјене и допуне Закона о дјечијој заштити Српске, којом се Министарству здравља и социјалне заштите предлаже да се и самохраним запосленим родитељима дјеце са сметњама у развоју која захтијевају двадесетчетворочасовну бригу и његу омогући остваривање права на накнаду родитељу његоватељу, као што је то садашњим законским рјешењем предвиђено само за незапослене родитеље, навела је Вуковићева.

ЗА 18 одсто више жалби-пријава

Вуковићева је истакла да је до средине децембра Канцеларији у Бијељини поднесено 98 жалби-пријава на повреду права код 114 дјеце, што је за 18 одсто више него годину прије.

- То указује на урушавање дјечијих права у 2020. години у односу на годину прије - рекла је Вуковићева.

Према њеним ријечима, најчешћи подносиоци пријава су родитељи, затим установе и удружења грађана, институција Омбудсмана дјелује по службеној дужности, а четворо дјеце је самостално дошло у Канцеларију у Бијељини и обратили се за заштиту њихових права јер су сматрала да је Омбудсман права адреса за рјешавање њиховог проблема.

- На нивоу Републике Српске, а и у регији Бијељина, пријавама се указује да је најчешћа повреда управо личних права дјеце, и то угроженост права дјеце у поступцима висококонфликтних развода бракова или прекида ванбрачне заједнице - рекла је Вуковићева.

У том контексту, додала је Вуковићева, најзаступљеније је питање остваривање права дјетета на лични контакт са родитељем са којим не живи, потом повјеравања малољетне дјеце на даљу бригу, чување и старање једном од родитеља и право на издржавање, односно изостанак плаћања алиментације.

Од укупног броја пријава-жалби поднесених Канцеларији у Бијељини, чак 66 одсто се односи на лична права дјетета, односно на угроженост права дјеце због наведених разлога.

Раст броја дјеце која трпе због неразријешених партнерских односа родитеља

- Број ових жалби указује на континуирани тренд раста броја дјеце која трпе највећу штету висококонфликтних развода, неразријешених партнерских односа њихових родитеља, а неријетко родитељи инструментализују дјецу и увлаче их у своје партнерске сукобе. Због незадовољства одлукама органа старатељства или Суда, родитељи често иду у нове или поступке по жалбама, што пролонгира доношење коначних одлука - рекла је Вуковићева.

Правдајући се и условима и режимом рада због пандемије, поједини поступци који се воде код центара за социјални рад и у судовима, а односе се на права дјеце /одржавање личног контакта са другим родитељем, повјеравање, алиментација/ дуго трају, чак по годину и више, што, сматра Вуковићева, није у најбољем интересу дјеце.

- У појединим поступцима евидентира се и угрожавање права дјетета на учешће у доношењу одлука које се тичу њих, чиме су угрожени основни принципи Конвенције УН - најбољи интерес дјетета и право на партиципацију дјеце у одлучивању - рекла је Вуковићева.

С обзиром на велики број овлаштења, најчешће поднесене пријаве-жалбе којима се указује на урушавање права дјетета су се, напоменула је Вуковићева, односиле на органе старатељства, односно центре за социјални рад и службе социјалне и дјечије заштите.

- Осим центара за социјални рад и правосудних органа /због дужине трајања појединих поступака/, пријаве којим се указује на урушавања дјечијих права су се односиле на школе и предшколске установе, министарства, фондове, градску управу, инспекторат... - навела је Вуковићева.

Мање вршњачког насиља због изостанка уобичајеног рада школе

Вуковићева је истакла да се у претходној години значајан број пријава-жалби упућен Канцеларији односио и на питање насиља над дјецом и међу дјецом.

- У години вируса корона мањи је број пријава које се тичу урушавања права дјетета на заштиту од насиља. У том контексту, смањен је број пријава вршњачког насиља, што доводимо у везу са изостанком рада школе на уобичајен начин и у краћем трајању наставе, као и у чињеници изостанка групног окупљања дјеце - навела је Вуковићева.

Вуковићева је истакла да је пријава насиља у породици са дјецом, такође, било у мањем обиму, што не значи да га није било, нарочито имајући у виду чињеницу да су, због епидемиолошких мјера, породице у значајнијој мјери "затворене" и евентуалне проблеме насиља жртве не пријављују нити траже системску подршку.

Пријаве и због проглашења ученика генерације

Вуковићева је истакла да су се неке од пријава односиле и на нерегуларности у проглашењу ученика генерације, али и на проблеме у условима преласка дјеце-спортиста из клуба у клуб.

Пријаве су се односиле, напоменула је Вуковићева, и на неповољан материјални положај породица са дјецом, као и на права дјеце са сметњама у развоју и због питања ангажовања персоналних, педагошких и асистената у предшколским установама, неријешене архитектонске баријере и додјеле стипендија.

Канцеларија у Бијељини постоји трећу годину

Осим канцеларија у Бањалуци, Добоју и Фочи, већ трећу годину дјелује и Канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини.

Према њеним ријечима, Канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини је у 2020, "години короне", настојала да реализује планиране активности у складу са епидемиолошким мјерама, а и у 2021. ће наставити активности, вјерујући да ће друштво добити битку са пандемијом и вратити се нормалном животу.