latinica  ћирилица
11/01/2021 |  09:22 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

У Србији почела пријава за вакцинацију против вируса корона

Грађани Србије од јутрос могу да се пријаве електронским путем за вакцинацију против вируса корона, као и да одаберу коју вакцину желе да приме.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

На порталу "е-управа" отворен је упитник - формулар у који је потребно унијети јединствени матични број, име и презиме, мејл адресу, број телефона, као и општину у којој заинтересовани жели да прими вакцину.

Након тога могуће је изјаснити се између двије опције - да ли сте заинтересовани за било који тип вакцине који је одобрен за употребу у Србији или желите да се вакцинишете одређеном вакцином.

Грађанима који одаберу могућност да бирају одређени тип вакцине понуђене су на избор вакцине пет произвођача: "Фајзер-Бионтек" и "спутњик" које се већ употребљавају у Србији, али и оне које још нису доступне у Србији - "Синофарм", "Модерна" и "Астра Зенека".

Између понуђених вакцина могуће је одабрати једну или више.

Након одабира вакцине, одговара се на питање да ли заинтересовани има неко специфично обољење, а уколико има, бира између понуђених одговора са описом специфичних обољења.

Такође, потребно је навести и да ли грађанин има такве здравствене проблеме због којих не може да напусти мјесто становања.

На сајту е-управе објашњено је да се попуњавањем формулара не даје сагласност за вакцинацију већ искључиво исказује интересовање за примање вакцине против ковида 19, те напомиње да се у сваком тренутку то интересовање може промијенити или обрисати.

- Сагласност за вакцинацију је документ који се потписује код љекара и уколико се одлучите да се вакцинишете тај документ ћете тамо потписати - наводи се на сајту е-управе.

На крају формулара потребно је дати сагласност за обраду података Институту за јавно здравље "Батут" који ће одредити датум и мјесто вакцинације особи која је показала интересовање овим формуларом.

Интересовање могу да искажу и страни држављани са пријављеним боравком у Србији који, умјесто матичног броја, треба да унесу евиденциони број странца, док особе без пријављеног боравка у Србији треба да унесу број пасоша.