latinica  ћирилица
10/01/2021 |  18:53 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Вриједност пољопривредне производње и прехрамбене индустрије 2,6 милијарди KM (ВИДЕО)

Претходну годину и пољопривредници ће памтити по пандемији, која је проузроковала бројне проблеме у сектору аграра, али и по богатом роду житарица и поврћа, тешкоћама у пласману производа и ниским цијенама.
Жетва пшенице - Фото: РТРС
Жетва пшеницеФото: РТРС

Памтиће је и по значајној помоћи ресорног министарства у откупу поврћа и стоке, али и по подршци домаћинствима: у сјетви, куповини механизације и технолошке опреме. И поред свих проблема, остварена вриједност пољопривредне производње и прехрамбене индустрије износи 2,6 милијарди марака.

Иако се пољопривредна производња у 2020. године одвијала у специфичним условима, постигнути су рекордни приноси ратарских и повртарских усјева. Остварена вриједност биљне и сточарске производње износи милијарду 626 милиона марака.

Због смањеног обима рада у угоститељству и туризму, створени су тржишни вишкови поврћа, а цијене преполовљене, што је створило велике проблеме повртарима.

Сличне проблеме имали су и сточари па је реаговала Влада интервентним откупом поврћа, свиња и јунади за шта је из Компензационог фонда издвојено пет милиона марака.

Значајна помоћ пољопривредницима у протеклој години била су и средства за капиталне инвестиције у износу 10,5 милиона марака. Пољопривредне машине и опрему купило је 1470 произвођача уз помоћ субвенција ресорног министарства у износу 30 одсто укупне инвестиције. Само на овај начин у полљопривреду је инвестирано 49 милиона марака.

- Заиста смо изненађени, јер смо очекивали да ће у кризној години бити мањи ниво инвестиција , Управо супротно 5,6 У задњих неколико година нисмо имали такав ниво инвестиција и ми ћемо задржати ту мјеру јер сматрамо да је новац уложен у инвестиције најбоље потрошен новац у смислу подстицаја за пољопривреду - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде. 

За јесењу сјетву, уз редовне подстицаје обезбијеђено је и регресирано домаће сјеме јефтиније за 30% од тржишне цијене. Све ове погодности допринијеле су да се лакше поднесу негативне посљедице у пољопривредној производњи које је узроковала епидемија вируса корона.