latinica  ћирилица
09/01/2021 |  18:34 ⇒ 10/01/2021 | 09:11 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Наша обавеза је да чувамо Републику Српску (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на свечаној академији поводом 9. јануара - Дана Републике, да се за Српску, 29 година након оснивања, са поносом може рећи да је модерна, демократска, политички и институтиционално стабилна заједница у којој сви живе слободно.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

- Данас прослављамо 29. рођендан наше Републике. И мада смо сваки дан поносни на оно што имамо, 9. јануар је увијек посебан празник јер је то дан који нас окупља и спаја на посебан начин. Тако је и данас, иако ове године Дан Републике обиљежавамо у условима пандемије, уз епидемиолошке мјере и на понешто другачији начин - рекла је Цвијановић.

Она је додала да то, ипак, не умањује значај овог дана, а радост с којом се овај празник обиљежава широм Републике Српске најбоље говори колико је он укоријењен у народу и колико је узалудан труд оних који га оспоравају.

- Због тога и ове године, од Херцеговине до Крајине, од Дрине до Уне, са високо подигнутим заставама, поносно славимо мир и слободу у којој живимо, као и наше право да будемо своји на своме - поручила је предсједница.

Она је истакла да ту слободу и право Српској нико није поклонио и да "ми одлично знамо да захвалност за слободу коју уживамо не дугујемо неким страним војскама или државама, већ својим очевима, синовима, браћи, сународницима и суграђанима који су жељели да генерацијама које долазе оставе мир и живот на сопственом огњишту".

Цвијановић је поручила да смо сви дужни да цијенимо ту жртву, да поштујемо страдале, да водимо рачуна о њиховим породицама и памтимо све оне који су били на висини задатка онда када је било најтеже.

- Због њих, али и због оних који ће тек доћи, наша обавеза је да чувамо Републику Српску, да је градимо и да је будућим генерацијама предамо још развијенију и стабилнију него што је данас - истакла је она.

Предсједница Српске је нагласила да се, 29 година након оснивања, са поносом може рећи да је Република Српска модерна, демократска, политички и институтиционално стабилна заједница у којој сви живе слободно без обзира на вјерску, националну или било коју другу припадност.

Она је подсјетила да се Република Српска, као и цијели свијет, протеклих десет мјесеци бори са опасним непријатељем и рјешава изазове и проблеме које је проузроковала пандемија.

Навела је да су донесене одговарајуће мјере како би се спријечило неконтролисао ширење вируса корона, оспособљен здравствени сектор да би успјешније збрињавао и лијечио обољеле, интервенисано у привреду да би се заштитила радна мјеста, те да је очувана стабилност буџета и да су редовно извршаване финансијске обавезе, не смањујући ни лична примања, ни субвенције и подстицаје, нити социјална давања.

Предсједница је нагласила да је, у овако тешким временима, то био озбиљан подухват и за много веће и снажније него што је Република Српска.

- Иако знамо да ово није ни први, ни посљедњи изазов с којим се сусрећемо, не смијемо губити из вида да ова пандемија и даље свакодневно односи људске животе и да озбиљно угрожава, не само здравствени систем и економију, већ и начин живота на који смо навикли - рекла је она и додала да је крајње важно да у наредном периоду очувамо дисциплину и одговорност, како бисмо што лакше изашли на крај са овом кризом.

Цвијановић је посебну захвалност исказала здравственим радницима, који улажу надљудске напоре како би сачували сваки људски живот и који се од почетка ове пандемије налазе на првој линији фронта.

Предсједница се, у обраћању поводом Дана Републике, дотакла и 25. годишњице Дејтонског мировног споразума која је обиљежена протекле године, наводећи да је споразум зауставио трагичне ратне сукобе, али и дефинисао уставноправни поредак и унутаршње уређење БиХ.

- О споразуму, његовим оствареним достигнућима, али и пропуштеним шансама и даље мислимо различито у оквиру БиХ и изван ње. Република Српска је у Дејтонски споразум унијела свој субјективитет и све непходне елементе државности - територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница. Заузврат, добили смо мир и међународну верификацију Републике Српске као равноправног ентитета у оквиру БиХ са високим степеном аутономије. Оно што очекујемо и за шта се залажемо јесте да се ова правна, политичка и историјска чињеница у потпуности поштује и уважава - истакла је Цвијановић.

Она је рекла да је ова годишњица још једном показала да ни 25 година након успостављања мира многи унутар и изван БиХ нису одустали од нетрпељивости или унитаризације.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Умјесто порука мира и суживота, добили смо поруке мржње према Републици Српској, које су додатно затровале ионако контаминирану ситуацију у БиХ, али и ојачале нашу жељу да чувамо Републику Српску. Суочени смо са бројним апсурдима у БиХ, па тако они који се залажу за досљедно поштовање Дејтонског споразума редовно бивају оптужени за антидејтонско дјеловање. О владавини права најгласније говоре они којима Устав БиХ представља мртво слово на папиру, а о суживоту и толеранцији они који сатанизују свакога ко се не уклапа у њихове политичке амбиције и циљеве - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила да Српска, без обзира на дестимулативно окружење, има свој пут који се зове стабилна, јака и развијена Република.

- Загледани смо у будућност у којој ћемо једни другима у БиХ и у нашој регији бити партнери, а не противници, и у којој ће сарадња и међусобно разумијевање замијенити свађе и конфликте. Али, то не зависи само од нас - навела је она.

Предсједница Српске је истакла да је поносна на сарадњу са Србијом која је сваким даном све јача, конкретнија и садржајнија.

- Природно је што за наше људе та веза представља сигурност, гаранцију опстанка и очувања идентитета. Осим тога, она је приоритетно важна и за наш даљи привредни развој - рекла је она.

Цвијановић је навела и да је Српска отворена за за сарадњу и са свим другим земљама у региону и шире.

- Желимо да ревитализујемо и наше односе са Црном Гором, са којом дијелимо не само границу, већ и снажне историјске, културне, духовне, па и личне и породичне везе. Боље разумијевање, боља привредна сарадња и инфраструктурна повезаност са сусједном Хрватском и осталим земљама Европске уније је такође у интересу и Републике Српске и БиХ - рекла је она.

Предсједница је нагласила да је Република Српска опредијељена и за активно учешће у процесу европских интеграција, у оквиру којег ће задржати своје надлежности и уставну позицију, а истовремено проводити све реформе које су важне за укупни развој, поштујући правила координације.

- Наши приоритети су и даље јачање стратешке сарадње и пријатељских веза са Руском Федерацијом, унапређење традиционално добрих односа са Кином, боље разумијевање и сарадња са Сједињеним Америчким Државама, али и свим другим партнерима како на истоку, тако и на западу, који поштују уставну позицију Републике Српске и желе градити партнерске односе - истакла је Цвијановић.

Предсједница је изразила увјерење да ће година која је пред, упркос свим изазовима и тешкоћама, бити успјешна.

- Тачно је да ниједна фаза на нашем развојном путу није била лака и једноставна, али је тачно и то да смо увијек успијевали да савладамо потешкоће - и политичке и економске природе. Нисмо увијек напредовали жељеном динамиком, али смо се увијек кретали, никада нисмо стајали и на то сам поносна - рекла је Цвијановић.

Она је рекла и да је поносна на чврсту, нераскидиву везу институција и грађана који добро разумију да је Република Српска једина гаранција за развој, просперитет, али и опстанак на овом подручју.

Цвијановић је истакла да, као што је важно да грађани вјерују институцијама, једнако је значајно да институције и њихови представници никада не изгубе контакт са својим грађанима и да у сваком тренутку могу препознати њихове потребе.

- Иако смо доста тога постигли, још је много посла пред нама. Паралелно са санирањем негативних ефеката пандемије и очувања здравственог сектора, не смијемо одустати од наших инфраструктурних и развојних пројеката. Морамо наставити да пружамо подршку нашој привреди, водећи рачуна о радницима који су због смањене привредне активности усљед пандемије остали без посла - рекла је она.

Предсједница Српске је нагласила да брига о угроженим категоријама остаје један од приоритета институција, као и провођење националног програма демографске обнове, брига о породици и даље јачање институционалних веза са дијаспором.

- Као што то нисмо никада чинили, тако ни сада нећемо затварати очи пред изазовима, већ ћемо, заједно са нашим социјалним партнерима, активно радити на њиховом превазилажењу. Вјерујем у Републику Српску, у слободарску идеју која се налази у њеним темељима, у њену снагу која произилази из наше чврсте воље и љубави коју за њу гајимо, као што вјерујем и у њену мирну, стабилну и просперитетну будућност - поручила је предсједница Српске.

Предсједница је на крају обраћања честитала грађанима Дан Републике, са жељом да сваки наредни 9. јануар Република Српска дочека боља, успјешнија и развијенија.