latinica  ћирилица
09/01/2021 |  14:31 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Немјерљив допринос здравства у борби са пандемијом (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је иза Српске тешка година борбе са пандемијом вируса корона у којој су здравствени сектор и његови радници дали велики и немјерљив допринос, те уложили надљудску снагу да пруже помоћи становништву и очувају јавно здравље.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је рекла да су управо због тога, када је ријеч о додјели одликовања, у фокусу биле институције и установе здравства Српске које су заједно са својим радницима поднијеле и подносе огроман терет у борби против вируса.

- Они су се борили за наше животе и радили све што је у њиховој моћи да сачувају цјелокупан здравствени систем и заштите јавно здравље. Зато признања иду у њихове руке и то је мали допринос Републике и институције предсједника да им се одужимо и покажемо да цијенимо и поштујемо њихове напоре - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је напоменула да у том смислу они нису штедјели ни себе, ни своје породице да би заштитили грађане и цијелу Републику.

У обраћању на свечаности у Палати Републике, гдје је поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике уручила одликовања заслужним институцијама, установама и појединцима, Цвијановићева је указала да је увијек важно да се не изгуби воља у смислу очувања Српске, као и оптимизам потребан када се Српска суочава са великим проблемима.

- Сваки пут када имамо одређене изазове и велике проблеме увијек се покаже наша снага и способност да се мобилишемо заједно са грађанима и превазиђемо све тешкоће. Упркос разним политичко-економским притисцима и проблемима, показало се да када смо заједно можемо превазићи све проблеме и сигурна сам да ће ово бити година изазова, али и наше побједе - рекла је Цвијановић.

Она је навела да је власт опредијељена да Српска стално стасава, надограђује се и јача своје капацитете, као и везу грађана и институција, а снага те везе види се на разне начине, па и у здравственом сектору.

- Увијек када смо имали проблем успјели смо да га превазиђемо заједничком снагом. Зато вјерујем да ће Српска и даље остати јака и стабилна, те способна да се бори са свим проблемима, као и да јача своје капацитете и одговори свим изазовима - рекла је Цвијановић.

Она је навела да Српска жели да јача и има добре односе са свим земљама у региону и да политичари у БиХ не би требало да се исцрпљују на темама о којима нема сагласности.

- Треба да будемо усмјерени ка томе гдје се може постићи заједнички напредак грађана оба ентитета. Грађани Српске воле и вјерују у своју Републику и спремни су да раде за њу. Имају огромну љубав за Српску, јер је она оквир за наш опстанак као и једина гаранција за наше кретање у будућности - рекла је Цвијановић.

Она је захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу за честитку поводом Дана Републике, као и на томе што је нагласио везу између двије земље.

- Годинама смо ослоњени на снагу Србије и загледани у оно што јесте снага те земље. Опредијељени смо да у будућем периоду унапређујемо међусобне односе који су добри, садржајни и пријатељски. У економском погледу видјели смо подршку Србије у посљедњим годинама која је била другачија у односу на неки претходни период што показује колико треба да радимо заједно на обострану добробит - рекла је Цвијановић.

Она је рекла да је захвална и премијеру Црне Горе Здравку Кривокапићу, уз жељу да двије земље блиско сарађују у свим областима.

- И то на добробит свих грађана Црне Горе и Српске, односно БиХ - рекла је Цвијановић.

Она је констатовала да Српска жели да буде демократска, као што јесте, те да буде отворена за све који желе у њој да живе и поштују њене законе, али и отворена за све људе добре воље који желе да својим прегалаштвом дају допринос њеном развоју.

- Желим грађанима мирну и стабилну Нову годину, а радницима у здравству да им ова година буде лакша од претходне. Желим захвалити свима који су солидарно допринијели очувању наше привредне и економско-финансијске стабилности у овако тешким временима. Сигурна сам да ће институције и даље бити одговорне и да ћемо заједно градити Српску, знајући да смо сви ми Република. Дакле, напредак и будућност Српске зависе од сваког нашег човјека и појединца - рекла је Цвијановић.

Она је грађанима поново честитала Дан Републике, уз жељу да Српска у будућности стално иде напријед, напредује и јача.

- Живјели и живјела Република Српска - поручила је Цвијановић.

Прије додјеле одликовања минутом ћутања одата је почаст свима који су дали своје животе за стварање и слободу Републике, као и људима који су у пандемији вируса корона изгубили животну битку.

Уручењу одликовања присуствовао је и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.