latinica  ћирилица
08/01/2021 |  09:57 ⇒ 10:01 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији вакцину против вируса корона примило више од 7.000 људи

До сада је вакцину против вируса корона примило више од 3.000 корисника у старачким домовима и око 4.000 здравствених радника, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар и додао да је план да се до краја недјеље вакцинише још око 3.000 људи.
Златибор Лончар - Фото: Screenshot/YouTube
Златибор ЛончарФото: Screenshot/YouTube

Он је новинарима у Београду рекао и да је направљен распоред и план имунизације и да је већ 95 одсто вакцина на локацијама гдје ће бити апликоване.

Лончар је рекао да има земаља које су набавиле вакцину, али да се нису добро организовале што се тиче вакцинације.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, навео је да се смањује број прегледа и пријема у болнице, али је додао да то ипак није права слика јер су људи мање одлазили код љекара током празника.

- Реалну ситуацију имаћемо послије празника - рекао је министар и додао да је циљ да што прије из ковид система изађу и да се врате редовном систему рада - Институт за ортопедију Бањица, Институт за реуматологију, Медицина рада, неки од клиничко-болничких центара како би се укључили у дежурства и растеретили Ургентни центар и ВМА.

Министар каже да је најважније да се што више грађана вакцинише, да привреда крене нормално да ради.

- По свим процјенама, имунитет од двије дозе вакцина траје око шест мјесеци, што значи да већ сада морамо да се припремимо за јесен и да од септембра или октобра крене вакцинација здравствених радника, просветних радника, државних службеника који су у контакту са грађанима, угрожених категорија становништва - навео је Лончар.

Напоменуо је и да ће то бити озбиљан посао за здравствени систем.