latinica  ћирилица
05/01/2021 |  13:43 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Петричевић: Циљ задржати запосленост у овој години (ВИДЕО)

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да циљ мјера Владе Српске да се задржи запосленост у Српској у овој години.
Вјекослав Петричевић - Фото: РТРС
Вјекослав ПетричевићФото: РТРС

Он је нагласио да је један од циљева и да привредне субјекте у Српској учинити што отпорнијим и успјешнијим и да, након што се оконча пандемија вируса корона, спремнији изађу на нова тржишта.

Петричевић, који је данас потписао уговоре са три привредна друштва, од укупно 94 за подршку инвестиционим пројектима у условима пословања изазваних пандемијом вируса корона, навео је да је 138 привредних субјеката поднијело захтјев, док је њих 94 остварило право - по програму један 45, а по програму два 49 субјеката.

- Јавни позив се односио, прије свега, на набавку нових технологија и нове опреме за прерађивачку индустрију из надлежности Министарства, а средства од два милиона КМ за два програма биће исплаћена путем Компензационог фонда -рекао је Петричевић у Бањалуци.

Он је навео да су за исте намјене у буџету ресорног министарства за 2021. годину предвиђена четири милиона КМ, а јавни позив био требало да буде спроведен у првом кварталу, те позвао привреднике да искористе то право.

Директор фирме "Елград" из Теслића Ђорђе Гајић рекао је да ова фирма, која послује у области дрвопрераде, односно производње масивног намјештаја од пуног дрвета, годинама улаже у развој нових технологија, те да су у протеклих пет година уложили око четири милиона КМ властитих средстава.

Гајић је захвалио ресорном министарству и Влади Српске што и у тешким временима помажу привреду.

Он је рекао да је пројекат ове фирме, за који су конкурисали, вриједан око 400.000 КМ, а ресорно министарство им је помогло износом од 24.000 КМ.

Душко Тодоровић, представник фирме "Техносинт" из Лакташа, која се бави производњом алуминијумских металних конструкција, захвалио је Влади Српске и Министарству за подршку при набавци нове опреме.

Он је рекао да је предузеће у кандидовани пројекат уложило око 120.000 КМ без ПДВ-а, док је подршка Министарства око 36.000 КМ.

Маја Арсеновић, представник друге генерације породичне текстилне фирме "Пчелица Маја" из Билеће, која успјешно послује 23 године, рекла је да је фирма кандидовала пројекат вриједан 54.000 КМ, а Министарство им је одобрило 17.000 КМ.