latinica  ћирилица
03/01/2021 |  17:44 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Борељ: Неприхватљива ситуација са мигрантима у Унско-санском кантону

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ оцијенио је да је ситуација у вези са мигрантима у Унско-санском кантону неприхватљива и да локалне власти треба да ставе на располагање постојеће објекте и осигурају привремено рјешење док се у потпуности не изгради камп Липа.

Европска комисија најавила је данас додатних 3,5 милиона евра хуманитарне помоћи за подршку мигрантима у БиХ суоченим са хуманитарном катастрофом, пренио је "Аваз".

- Хуманитарна помоћ ЕУ осигураће људима у невољи приступ основним артиклима за хитно ублажавање њихових тренутних невоља. Међутим, постоји хитна потреба за дугорочним рјешењима. Позивамо власти да не остављају људе на хладноћи, без приступа санитарним чворовима усред глобалне пандемије - рекао је Борељ, који је и потпредсједник Европске комисије.

Најављено хуманитарно финансирање осигурава мигрантима топлу одјећу, прекриваче, храну, здравствену заштиту, ментално здравље и психосоцијалну подршку.

Из ЕУ су навели да више од 1.700 миграната нема одговарајуће склониште у Унско-санском кантону.

- На подручју бившег прихватног центра Липа тренутно борави 900 људи, након затварања и пожара у овом кампу, неусловном за боравак у зимском периоду. Додатних 800 избјеглица и миграната, међу којима су и дјеца, борави на отвореном у суровим зимским условима - саопштено је из ЕУ.

Комесар за управљање кризним ситуацијама Јанез Ленарчич рекао је да ће ЕУ осигурати додатну хитну помоћ, између осталог, и за оне који спавају на отвореном, кроз подјелу хране, прекривача, топле одјеће, те наставити пружати подршку малољетницима без пратње.

ЕУ је од почетка 2018. године обезбиједила више од 88 милиона евра било директно БиХ или путем партнерских организација за рјешавање непосредних потреба избјеглица, азиланата и миграната, као и да би помогла БиХ да ојача своје капацитете за управљање миграцијама.