latinica  ћирилица
25/12/2020 |  08:12 ⇒ 09:00 | Аутор: Независне

Скочиле цијене горива широм БиХ

Цијене горива на пумпама широм БиХ у посљедњих неколико дана поново расту, тако да су на неким пумпама више од пет до седам фенинга по литру.
Гориво (фото:H.M) - Фото: klix.ba
Гориво (фото:H.M)Фото: klix.ba

На једној бензинској пумпи у Бањалуци истичу да је прије неколико дана бензин коштао 1,74 КМ, а садашња цијена му је 1,81 КМ по литру.

- Дизел је раније коштао 1,76 КМ, а сада је за литар овог горива потребно издвојити и 1,83 КМ. У претходних пет-шест дана цијена горива порасла је у просјеку од пет до седам фенинга - кажу на једној од бањалучких бензинских пумпи.

За разлику од Бањалуке, на бензинским пумпама у Бијељини цијене горива ипак су ниже, тако да литар бензина кошта 1,64 КМ, а дизела 1,67 КМ.

И у ФБиХ истичу да је дошло до раста цијена и оне су различите од пумпе до пумпе, па тако на неким бензинским пумпама дизел кошта 1,71 КМ, док на другим чак 1,99 КМ.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, потврдио је за Независне да је дошло до повећања цијена на бензинским пумпама у просјеку од пет до седам фенинга.

- Цијене неће даље расти и то је значајно за привреднике и грађане Српске у вријеме предстојећих празника. Наравно да дешавања на свјетском нивоу могу да буду фактор нестабилности цијена, а тичу се берзанске робе, али сматрам да нафтни сектор има довољно залиха да евентуални поремећај на тржишту или несташицу регулише на начин да нема већих промјена у продајним цијенама - казао је Тришић.

Додаје да је сигуран да у наредном периоду неће доћи до повећања цијена горива у Српској, али и ФБиХ.

- Цијене нафте у Републици Српској најниже су у региону, а ниже су и у односу на ФБиХ за пет до десет фенинга, што је свакако значајно за наше потрошаче - појаснио је Тришић.

Додао је да ће тренутне цијене горива бити на снази у наредних 15 дана.

- Снабдијевање је стабилно, по мојим информацијама, нити један дистрибутер нема проблема у залихама или набавци нафтних деривата, што је позитивно с аспекта енергетске стабилности тржишта - закључио је Тришић.