latinica  ћирилица
24/12/2020 |  12:13 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Све оптужбе у вези са иконом лажне и политичке (ВИДЕО)

Радован Ковачевић, савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика каже да је неопходно да се крене од почетка и објасни о чему се ради када је у питању поклоњена икона Сергеју Лаврову, министру иностраних послова Руске Федерације.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Икона је била у приватном власништву једне породице из Бањалуке, која ју је ту имала дуже од 15 година. Они су пожељели да та икона буде поклоњена Лаврову - наводи Ковачевић гостујући у Дневнику 1 наше телевизије.

Ковачевић даље истиче да је ту и питање вриједности саме иконе.

- Икона наравно има сентименталну вриједност, те вриједност на основу тога што је у питању православна икона која је освештана, али нема никакву значајнију материјалну вриједност - истакао је Ковачевић.

Оно што је јако битно, наводи Ковачевић, а што свако од гледалаца може да провјери, јесте да такве иконе је лако могуће пронаћи на интернету.

- Има их јако много и њихова цијена се креће од 100 до 200 евра - каже Ковачевић.

Наводи да су извршили провјеру, те каже да не постоји потрага за спорном иконом било гдје, те да се не налази у било каквој евиденцији.

- Вјерујем да је јавности познато да постоји Интерполова база, која постоји од 1951. године, дакле послије Другог свјетског рата, када је велики број умјетнина био отуђен и за којима је трагано. Постоји једна база, која је итекако детаљна и у њој се налазе хиљаде артефакта БиХ, али наравно ове иконе ту нема - истакао је Ковачевић.

Ковачевић каже да она није на било који начин никада представљала културну баштину или било шта друго.

- Тако да је и то ствар, која је јако битна. Не ради се о било каквом културном благу или било чему другом. То су најобичније спекулације, за које нико није понудио било какав доказ, али је намјера била потпуно и јасно политичка - рекао је Ковачевић.