latinica  ћирилица
14/12/2020 |  13:06 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Додик-Вучић: Београд захтијева да се прекину пријетње нестанком Српске

Србија захтијева да се прекине са пријетњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија БиХ, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону, саопштено је након састанка предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Александар Вучић и Милорад Додик - Фото: СРНА
Александар Вучић и Милорад ДодикФото: СРНА

Вучић се у Београду састао са Додиком, који га је обавијестио о политичким нападима на Републику Српску, као и о покушајима њеног урушавања, те упутио јасне захтјеве и молбе Србији, које Вучић сматра легитимним.

Предсједник Србије је саслушао Додика и замолио га да у наредним данима и недјељама употпуни своје захтјеве које предсједник Србије сматра легитимним, саопштено је из прес- службе предсједника Србије.

Он је закључио да Београд сматра да односи Србије и БиХ могу и морају да буду унапријеђени, прије свега кроз значајније економске интеграције, повезивање људи и поглед који је уперен у будућност, а не у прошлост.

Вучић је у свом одговору предсједавајућем и сррпском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, истакао да Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и Републици Српској.

Вучић је нагласио да је Србија помогла значајним финансијским средствима Републици Српској – посљедњи пут у износу од 20 милиона евра /40 милиона КМ/, те да ће наставити да пружа сваку врсту економске и финансијске подршке народу у Републици Српској.

Србија, додаје се у саопштењу, сматра да је Дејтонски споразум могуће промијенити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета, уз чињеницу да Србија поштује територијални интегритет БиХ и ни на који начин га није нарушавала нити ће то чинити.

Али, како се додаје, Србија захтијева да се прекине са пријетњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија БиХ, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону.

Вучић и Додик разговарали су и договорили конкретне акције по питању изградње комплекса Јасеновац - Доња Градина на територији Републике Српске.