latinica  ћирилица
12/12/2020 |  16:33 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Анализа: На протеклим изборима СНСД остварио убједљиву и изузетно вриједну побједу (ВИДЕО)

СНСД  је на локалним изборима у Републици Српској и ФБиХ који су се одржали 15. новембра 2020. године под изборним слоганом "Окупљање за Српску" остварио убједљиву и изузетно вриједну побједу, на којој је потврдио да је најдоминантнија политичка организација како у Републици Српској тако и на цијелом простору БиХ, наведено је у анализи изборних резултата СНСД.
Графика - Фото: илустрација
ГрафикаФото: илустрација

Према анализи коју је провео СНСД уочљиво је да је СНСД у потпуности доминирао на локалним изборима у Републици Српској. Освојио је 43 начелничка и градоначелничка мјеста, од тога је једно начелничко мјесто у коалицији са ДНС-ом (Крупа на Уни), што је више од 2/3 позиција у Републици Српској. Ако се томе придодају и три општине у ФБиХ, онда та бројка износи 46 позиција првих људи у локалним заједницама.

Слиједи СДС (Српска демократска странка) са 15, ПДП (Партија демократског прогреса) и УС (Уједињена Српска) са двије, те ДЕМОС (Демократска странка), НП (Народни покрет), и ЗСД (Завичајни социјалдемократи) по једно мјесто.

Фото: Илустрација

СНСД је анализирао трендове најутицајнијијх политичких странака у Републици Српској поредећи претходне и актуелне локалне изборе.

Ту је и укупан збир гласова по општинама најутицајнијих странака у Републици Српској (укључујући и Брчко дистрикт)

Према анализи СНСД, исказује потпуну доминацију СНСД-а. И поред тога што је на овогодишњим локалним изборима прешао бројку од 200.000 бирача (тачније 214.076), уз мању излазност, оптерећеност условима вршења власти током пандемије Ковид-19, скор је поправљен за 12.121 гласова, што представља раст од 6 одсто.

СДС је доживио потпуни фијаско, и њему је отказало повјерење близу 47.127 бирача (или 35 одсто), ПДП је изгубио 8.053 гласача (или 12,88 одсто), а ДНС је пао за преко 23.374 (или 27,78 одсто) гласова. ДЕМОС, партија која је настала цијепањем ДНС-а након парламентарних избора 2018. године је освојила 42.826 гласова, што је резултат који заслужује значајну пажњу.

СП је изгубио 10.405 гласова (или 19,71 одсто) али је његов отцијепљени дио (СПС) који такође није самостално учествовао на претходним изборима освојио 28.084 гласова.

НДП је у значајном паду, а УС биљежи значајан тренд раста, наводи се у анализи СНСД.

Однос СНСД-СДС у претходна три циклуса на локалним изборима: Приказује однос снага између двије водеће политичке партије у Републици Српској у претходна три циклуса на локалним изборима. 

Градо(начелници) у претходна три изборна циклуса на локалним изборима СНСД-СДС, према анализи СНСД.

Фото: Илустрација

Видљиви су трендови раста/пада двије највеће политичке партије у Републици Српској када су у питању резултати у претходна три циклуса локалних избора.

Према анализи СНСД, СДС биљежи континуирани тренд пада. Прије осам година може се рећи да је био побједник локалних избора. Подржан властитом инфраструктуром и коалиционим партијама освојио је 27 лидерских позиција у локалним заједницама у Републици Српској. Значајан пад се десио 2016. године када је изгубио осам градова/општина, да би се тренд пада наставио и 2020. године је освојио више него скромних 15 градо(начелничких) позиција.

СНСД је у претходних осам година у снажном порасту. Од 2012. године када је освојио 20 градо(начелничких) позиција, забиљежен је изузетан раст у том четверогодишњем периоду. Напредак од 14 општина, је СНСД-у омогућио апсолутну побједу у преко 50 одсто општина у Републици Српској. За осам година, СНСД је свој резултат више него удуплао. Са 43 општине/града, то представља скор од 65 одсто лидерских позиција у локалним заједницама у Републици Српској.

Остале политичке партије су у претходном осмогодишњем периоду имале спорадичан успјех са једним или два начелничка мандата, сем ДНС-а који је са пет градо/начелничких мјеста изгубио све начелничке позиције (изузев коалиционог кандидата са СНСД-ом у Крупи на Уни), у односу на претходне четири године, наводи се у анализи СНСД.