latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:28 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

За контејнерску производњу садница 670.000 КМ (ВИДЕО)

Квалитетније пошумљавање захтијева квалитетније саднице.
Шумски расадник-Добој - Фото: РТРС
Шумски расадник-ДобојФото: РТРС

Због тога су се у Центру за сјеменско-расaданичку производњу JП "Шуме Српске", у Становима код Добоја, одлучили за тзв.контејнерску производњу садница, за шта су добили подршку ресорног Министарства у износу око 670.000 марака.

Контејнерска производња садног материјала даје прве резултате. Испоручене су веће количине двогодишњих садница за пошумљавање.

Оваква технологија смањује производни циклус, повећава капацитет и продуктивност .

- Први пут ове године отпремили смо контејнерски тип садног материјала у количини од 162.000 комада, што су наша шумска газдинства преузела и увелико већ до сада и засадила - невела је Љубица Лукач из  Центра за сјеменско –расадничку производњу.

Корјенов систем контејнерски произведене саднице обложен је тампоном који садржи храну и минералне материје, што га чини висококвалитетним садним материјалом.

Пријем таквих садница је преко 85 одсто.

- Након добро одрађене припреме и садње сљедеће године имамо минимална улагања на попуњавању и на одржавању таквих површина. То и јесте био циљ, да се кроз квалитет тих садница постижу што бољи резултати на терену - додаје Љубица Лукач.

Контејнерска производња садног материјала почела је 2015.

Кроз више пројеката у овај тип производње уложено је више од милион и по марака. Посредством ресорног министарства набављена је опрема за пуњење и сјетву контејнера у којима израстају квалитетне саднице.

- Конкретан износ је био око 670.000 у оквиру чега ће бити произведено пркеко 450.000 садница контејнерских, а обавеза јавног предузећа шумарства је да са својом радном снагом изврши пошумљавање односно садњу тих садница - истакао је Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ове године из шумских газдинстава широм Републике Српске сакупљено је око 25 тона шишарки. Од њих ће да добију сјеме смрче, бијелог и црног бора, храста,букве, горског јавора, бијелог и пољског јасена.

- Можда буде око 600 кг сјемена смрче, тако да би задовољили потребе за петогодишњу сјетву. Вишак можемо извести на тржиште, значи може се продати тако да би се могао створити додатни приход - каже Бојан Тодић, шеф сјеменарства у Центру за сјеменско - расадничку производњу у Добоју.

Шишарка се најприје суши у сушари и обрађује у центру за дораду сјемена, постројењу из Шведске  у које је уложено око милион евра и једини је тог капацитета у ширем окружењу.

Од тако добијеног сјемена и новог засада очекују још око 300.000 нових садница.