latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:15 ⇒ 07/12/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

Kо ће бити дио скупштинске већине, а ко опозиција? (ВИДЕО)

Oбјављене и потврђене резултате локалних избора анализирају и политичке партије.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Највише гласова, када се саберу све локалне заједнице, добио је СНСД. У овој странци кажу да нису незадовољни оствареним, иако остаје жал за градоначелничким мјестима у Бањалуци и Бијељини.

Опозиција у Републици Српској своје задовољство заснива на том резултату.

ЦИК БиХ објавио је утврђене резултате локалних избора. Ако је судити према изјавама већих политичких странака, у Републици Српској нико од њих није незадовољан.

СНСД јесте изгубио градоначелничку позицију у Бањалуци и Бијељини, али не и скупштинску већину у овим градовима.

У Приједору, Градишци, Зворнику и Требињу њихов кандидат је градоначелник, а имају и највише мандата у локалним парламентима.

Изборној рачуници додају и укупан резултат ове политичке партије, који је више од 200.000 гласова за кандидатске листе.

- Добили смо далеко више него прошли пут. Добили смо три одсто више гласова него 2016, мада је изашло 10 одсто мање становништва на изборе - каже Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

- СНСД је апсолутни побједник ових избора. 10.000 гласова више на овим локланим изборима у односу на 2016. Побједе у 44 града и општине и три општине у Федерацији БиХ - додаје члан ГО СНСД-а Игор Жунић.

У Источном Сарајеву први пут је изабран градоначелник непосредно на изборима. И он долази из Савеза независних социјалдемократа.

На крилима побједе за градоначелника, остварене заједно са коалиционим партнерима у највећем граду Српске и у Бијељини, у СДС-у заснивају задовољство избора. Али свјесни су да резултат странке није на завидном нивоу.

- 80.000 гласова за листу, то је нешто са чим нисмо задовољни. Ми знамо наше неуралгичне тачке и надамо се да ћемо то поправити - истакао је Радо Савић, потпредсједник СДС-а.

Осим Бањалуке и Бијељине, за градоначелничко мјесто опозиција у Републици Српској истиче и резултате, између осталих, у Броду и Модричи. Не мисле да ће бити великих проблема у функционисању локалних заједница тамо гдје не буду имали скупштинску већину.

- Заједно са коалиционим партнерима освојили смо 20 општина, то је једна трећина општина. Имамо сјајне побједе којима је СДС допринио у Бањалуци и Бијељини - додаје Савић

- Ми ћемо предлагати добре ствари, а они нека одбију па нек иду пред народ - наглашава први човјек ПДП-а Бранислав Бореновић. 

У СНСД-у кажу да ће све добре идеје подржати, па и оне које долазе од начелника или градоначелника из политичких партија које нису у коалцији са њиховом странком.

- Све добре идеје ћемо подржати, а лоше потезе жестоко критиковати - категоричан је Жунић.

Специфичност ових локаланих избора је и да први пут у локалним скупштинама Стоца и Орашја, општина у Федерацији БиХ, сједе одборници партија са сједиштем у Републици Српској. Они су чланови СНСД-а.