latinica  ћирилица
06/12/2020 |  13:51 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Суштинске разлике између Британије и ЕУ и даље присутне

Разговори између Велике Британије и ЕУ о трговинском споразуму послије Брегзита дошли су у коначну фазу, али су суштинске разлике и даље присутне, рекао је данас британски министар пољопривреде Џорџ Јустис.
Брегзит (фото: businessdaily.co.zw) -
Брегзит (фото: businessdaily.co.zw)

- Мислим да смо сада дошли до коначне фазе преговора у смислу да можемо да одлучимо да ли се уопште моћи постићи споразум или не - рекао је Јустис за Би-Би-Си.

Он је додао да, ако се атмосфера побољша и оствари велики напредак, онда се увијек може наћи додатног времена за продужење.

- Али, уколико не ријешимо ова суштински важна питања о којима нисмо сагласни, онда ћемо морати донијети коначан став о споразуму у наредних неколико дана - рекао је он.

Шеф британске регулаторне агенције за лијекове Џун Рејн рекла је да су они спремни за Брегзит без споразума.

- Ми смо спремни за сваки могући исход - одговорила је она на питање да ли вакцинација против ковида 19 може да буде поремећена ако Британија и ЕУ не постигну споразум до краја транзиционог периода.

Агенција је одобрила вакцину против ковида 19.

Преговарачи двије стране састаће се данас у Бриселу што се види као посљедњи покушај за постизање споразума прије истека прелазног периода 31. децембра.

Главни преговарач ЕУ Мишел Барније рекао је да ће разговор са британским колегом Дејвидом Фростом показати да ли је могуће постићи трговински споразум или не.

Како су раније рекли представници двије стране споразум није могућ ако се не ријеше три кључне спорне ставке, које се односе на рибарење, правила конкуренције односно трговања на једнаким основама и управљање.