latinica  ћирилица
06/12/2020 |  12:27 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Коначна одлука, највјероватније, у четвртак

Предсједник Високог судског тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да ће, највјероватније, у четвртак, 10. децембра, на конференцији за новинаре објавити и образложити одлуку у вези са захтјевима да поднесе оставку на функцију предсједавајућег Савјета.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија није желио да коментарише атмосферу која ових дана у БиХ обилује бројним реаговањима домаћих и међународних званичника, али и јавности у вези са актуелном ситуациом у ВСТС-у и правосуђу БиХ, уопште.

Одбио је да говори и о одређеним медијским написима да је на поједине чланове ВСТС-а вршен "притисак са стране" да гласају против предсједавајућег ове правосудне институције.

Тегелтија је у петак на свом Твитер налогу написао да ће сљедеће седмице у Бањалуци бити одржана конференција за новинаре на којој ће јавности саопштити своје одлуке и њихове разлоге.

На посљедњој сједници ВСТС-а донесена су три закључка, од којих се једним предсједник ВСТС-а позива да размотри могућност подношења оставке с обзиром на то да је "усљед свих околности нарушено партнерство између Савјета и његових стратешких међународних партнера, што знатно отежава рад ВСТС-а и започетих пројеката".

Тегелтија је након сједнице рекао новинарима да је и сам подржао тај закључак.

Један од закључака био је и тај да ВСТС констатује да се незаконитим снимањем и праћењима носилаца правосудних функција нарушава њихова безбједност и безбједан амбијент за законито и независно доношење одлука и захтјева од свих надлежних органа, посебно тужилаштава, да промптно и ефикасно дјелују по свим оваквим сазнањима, с циљем заштите појединаца и независности правосудног система уопште.

У трећем закључку се наводи да се ВСТС не може изјаснити о одговорности предсједника Савјета на основу у медијима објављеног аудио садржаја, јер се у овом тренутку не може потврдити његова законитост и аутентичност.