latinica  ћирилица
06/12/2020 |  10:23 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

До краја године поднијети захтјев за пореску картицу

Пореска управа Републике Српске позвала је пореске обвезнике да најкасније до 31. децембра ове године поднесу захтјев за издавање пореске картице - образац 1001 за 2021. годину и тако стекну право на умањење пореске основице пореза на доходак.
Пореска управа Рeпублике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Рeпублике СрпскеФото: РТРС

Директор Пореске управе Горан Маричић појаснио је да захтјев за издавање пореске картице за 2021. годину не морају подносити порески обвезници, који су у овој години остваривали право на умањење пореске основице по основу пореске картице /поврат пореза/ само по основу издржаваних чланова уже породице, а код којих нема промјена у обиму права на умањење пореске основице.

- Порески обвезници којима је већ издата пореска картица, а код којих је дошло до промјене обима права на умањење пореске основице пореза на доходак у односу на 2020. годину, као што је промјена у висини камате на стамбени кредит и/или броју издржаваних чланова уже породице, те промјена у висини премије животног осигурања, такође, су дужни да до краја године поднесу захтјев за издавање пореске картице наредну годину - навео је Маричић.

Он је напоменуо да се захтјев, у зависности од основа за остваривање права на умањење пореске основице, попуњава на основу отплатног плана стамбеног кредита за 2021. годину /за куповину или изградњу прве непокретности/, затим на основу документације о издржаваним члановима уже породице, полисе животног осигурања издате од друштва за осигурање које посједује дозволу Агенције за осигурање Републике Српске, те одговарајућег документа друштва за осигурање из којег је видљив износ премије животног осигурања који ће се плаћати у 2021. години.

- Да би порески обвезници остварили право на умањење пореске основице на мјесечном нивоу, потребно је да пореску картицу, коју је издала Пореска управа Републике Српске, предају исплатиоцу опорезивог дохотка - навео је Маричић.

Он је додао да ће се пореским обвезницима, који послије 31. децембра 2020. године поднесу захтјев за издавање пореске картице за 2021. годину, издати пореска картица за порески период који почиње првог дана наредног мјесеца у односу на мјесец подношења захтјева, саопштено је из Управе.

Захтјев за издавање пореске картице - образац 1001 за 2021. годину, порески обвезници ће од сљедеће седмице моћи поднијети и електронски, путем нове услуге Пореске управе Републике Српске "е-захтјеви", која ће бити доступна на интернет страници ове управе uprave /www.poreskaupravars.org/.