latinica  ћирилица
05/12/2020 |  20:09 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Сезона свињокоља; У Семберији за сада нема трихинелозе (ВИДЕО)

У Семберији је почела сезона свињокоља.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Овај посао се због пандемије вируса корона обавља у специфичним условима, уз поштовање свих хигијенско-епидемиолошких мјера.

Месо се редовно контролише, а на овом подручју за сада није забиљежен ниједан случај трихинелозе.

У нашим крајевима свињокољ се традиционално обавља током новембра и децембра, а припрема меса за зиму разликује се од мјеста до мјеста.

- Треба припремити свиње, па отхранити, па припремити сушару и дрва... Али добро је. Битно је да се здраво и живо, да у здрављу поједемо па уз божију помоћ и догодине - прича Љубан Дугић из Међаша.

Пеке, печенице, сланина, кобасице, крвавице и остали традиционални специјалитети наше кухиње припремају се по рецептима који се преносе са кољена на кољено.

- Најтеже је клање и шурење, онда иде редом - сланине се кроје, чварци се топе и остало... Није лак посао, мора се поранити - појашњава месар Драган Стојановић.

Због пандемије вируса корона, свињокољ се ове године одвија у другачијим условима.

- Било нас је више, скупљала се родбина, пријатељи, комшије, кумови, ко је могао... Ишли смо од куће до куће и помагали једни другима. Ове године је ситауција каква јесте, не смије народ, а не би ни ми, да стварамо никоме проблеме. Мало је оскудно и за мајсторе, а и за друштво. Надамо да ћемо на годину све ово како је некад било да урадимо - каже Драган Бешлић из Балатуна.

Иако је свињокољ традиционално мушки посао, пуне руке посла имају и домаћице. У домаћинству Јовановића уредили су четири зимине.

- Дочекуј, испраћај, прави ручак, пери суђе... Други дан и трећи дан има још посла - прича Мара Јаовановић из Међаша.

Оно чега се посљедњих деценија сви придржавају јесте контрола на присуство опасног паразита трихинеле -трихинелоскопија.

- Трихинела је заразна болест која напада и људе. Прије свега, уноси се месом свиња. Изазива тешко клиничко обољење и нажалост читав живот остаје код оних који су је пребољели у капсулираном облику, у мишићима - појашњава ветеринар Срђан Пантић.

Посљедњих година заражених животиња у Семберији знатно је мање. Пошто је метода контроле иста, обављају је све ветеринарске станице у Бијељини по цијени од 8 до 10 КМ.