latinica  ћирилица
05/12/2020 |  19:42 ⇒ 06/12/2020 | 09:53 | Аутор: РТРС

Погоршава се епидемиолошка ситуација у Зворнику (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација на подручју Зворника се погоршава. У посљедњих 48 сати преминуло је шест лица код којих је потврђено присуство вируса корона. Од почетка пандемије, у овом граду регистровано је 1.555 случајева, а у регији Бирач више од 2.200.
Болница Зворник - Фото: РТРС
Болница ЗворникФото: РТРС

Протекла два дана за зворничке љекаре била су најтежа од почетка пандемије вируса корона. Шест лица је преминуло, а осим што се повећава стопа смртности, повећава се и број тежих случајева. На Ковид одјељењу зворничке Болнице тренутно је хоспитализовано 37 лица.

- Од 37 хоспитализованих, животно угрожених је шест. Тренутно, са лакшом клиничком сликом је шест лица, а сви остали имају средње тешку до тешку клиничку слику - наводи докторка Наташа Ивановић.

Здравствени радници до сада су уложили максимум у борби против вируса. Кажу, умор је присутан, али и жеља да се помогне сваком пацијенту, а оно што је једнако важно јесте да грађани поштују препоручене мјере.

- Грађани ће сами помоћи највише себи, па онда и здравственим радницима. Није исто да ли се болнички лијечи десеторо или педесеторо људи, као што је било у посљедњих неколико дана - истиче доктор Перо Пајкановић.

Током пандемије, у болници је направљена реорганизација Ковид одјељења, обезбијеђена неопходна опрема и запослено још 20 здравствених радника.

- Захваљујући институцијама Републике Српске, Болница Зворник има довољно заштитне опреме и респиратора, а због погоршања епидемиолошке ситуације указала се потреба за већим бројем пацијент монитора. И ту смо брзо реаговали и већ наредне недјеље Болници ће бити испоручене неопходне количине пацијент монитора - рекао је Иван Поповић, директор ЈЗУ Болница Зворник.

На лијечењу у ковид болницама у Бијељини је 98 пацијената, од којих је 13 на респиратору, саопштено је из Болнице "Свети Врачеви". Више од половине хоспитализованих је са тешком клиничком сликом, а 30 их је животно угрожених.