latinica  ћирилица
05/12/2020 |  19:18 ⇒ 06/12/2020 | 09:54 | Аутор: РТРС

Новине измијењене Уредбе о Гарантном фонду (ВИДЕО)

Влада Републике Српске измијенила је Уредбу о пласману средстава преко Гарантног фонда.
Бројање новаца - Фото: РТРС
Бројање новацаФото: РТРС

Кажу, досадашња реализација гаранција није оправдала очекивања, али послодавци сматрају да то може бити и добар показатељ да привредници нису имали потребу за новим кредитима.

Ипак, измјенама су побољшани услови. Између осталог, продужен је рок отплате, али и важења ове уредбе. Повећан је износ новца које једно предузеће може да подигне у комерцијалној банци, уз 70 одсто гаранције Владе Српске.

До сада су мала и средња предузећа, уз гаранцију Владе, могла да дигну од 30 до 250.000 КМ. Сада је тај износ повећан.

Министарка финансија Зора Видовић наводи да та средства сада износе од 50.000 до 400.000 КМ.

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић додаје да је продужен и рок отплате.

Новина је и да су велика предузећа укључена у Гарантни фонд. За њих је, каже премијер Српске Радован Вишковић, обезбијеђен кредит и до милион КМ.

Они који нису уредно враћали рате кредита банкама, на Гарантни фонд не могу да рачунају. Ипак, узимајући у обзир економску ситуацију у вријеме пандемије, кредит у комерцијалним банкама уз гаранцију Владе моћи ће да дижу предузећа која нису пословала позитивно. Вишковић наводи да ће та средства моћи да користе за отплату дугова према Пореској управи.

Уредба о пласману средстава преко Гарантног фонда, умјесто до краја 2020. важи и цијелу сљедећу годину. У овај програм укључено је девет комерцијалних банака и двије микрокредитне организације.