latinica  ћирилица
05/12/2020 |  19:12 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Да ли је ЦИК подлегао притиску бошњачких партија и медија? (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ утврдила је данас обједињене резултате локалних избора за све градове и општине у Републици Српској и ФБиХ, осим за Сребреницу и Добој.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

У ЦИК-у наводе да ће одлуку за те двије изборне јединице донијети када се стекну неопходни услови.

Кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грјучић са жаљењем констатује да је Централна изборна комисија БиХ, укључујући и српске чланове, подлегла притиску бошњачких партија и медија да се избори пониште. ЦИК није саопштио до када је рок да потврде или пониште резултате избора у Сребреници и Добоју.

За Одлуку о утврђивању и објављивању резултата локалних избора у БиХ 2020. године гласало је шест чланова, док је један био против, рекао је Жељко Бакалар, предсједник ЦИК БиХ.

Једино је Владо Рогић, хрватски члан у Комисији био против Одлуке. Одолио је константним притисцима из Сарајева који трају од објављивања прелиминарних резултата за начелника Сребренице, а према којима Младен Грујичић има готово недостижну предност у односу на Алију Табаковића, а српске странке већину за локалну скупштину.

Јасно је Рогић рекао да нема ниједног аргумемента да се не потврде резултати локалних избора у тој општини, али и Добоју.

- У моју канцеларију није стигао ниједан озбиљан документ на основу којег би се могли утврдити резултати. Ми данас морамо имати у овој одлуци утврђене резултате и за Сребреницу и за Добој - рекао је Рогић.

На Рогићев апел реаговала је прозвана Вања Бјелица Прутина, српски члан Комисије, аргументацијом да је на дан избора у Сребреници и Добоју кршен Изборни закон. Раније није тако енергично бранила право више од 300 држављана БиХ, углавном српске националности који су након 1. октобра добили личну карту у Сребреници, али нису могли да гласају.

- Према ономо што смо информисани, може се закључити да се масовно вршило гласање у име другог лица, потписивање у име другог лица и слично - рекла је она.

Досљедан себи, други српски члан Комисије Јован Калаба ни ријечи није прозборио, али је подигао руку за Одлуку којом се Добој и Сребреница представљају као неуралгичне тачке изборног процеса.

Младен Грујичић, заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице, каже да је срамотно што су српски чланови гласали за Одлуку, чиме се Сребреница, како каже, третира као средина у којој ништа не функционише.

- То је очигледно притисак који су бошњачки политичари издејствовали на ЦИК. Вјерујем да ће након испитивања схватити да у Сребреници није било никаквих превара и да су преваре изведене у ФБиХ, гдје се гласало у одуству а на шта смо ми указивали - истиче Грујичић.

Крња одлука ЦИК о утврђивању резултата за све општине и градове, осим за Сребреницу и Добој, потврдила је "визионарство" њеног члана Суада Арнаутовића. Још прије три дана на једној сарајевској ТВ, најавио је могућност поништавања и понављања избора у Сребреници и Добоју.

ЦИК је за сада пролонгирао одлуку о утврђивању резултата, али ако буду слушали Арнаутовића није далек пут до поништавања избора, осим ако разум не превлада.