latinica  ћирилица
05/12/2020 |  12:30 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Измјештене 53 мигрантске породице из напуштених објеката у Унско-санском кантону

Са подручја Унско-санског кантона су у посљедња три дана измјештене и у прихватне центре смјештене 53 мигрантске породоце са укупно 199 чланова, од којих је 105 дјеце, саопштила је данас Служба за послове са странцима БиХ.
Велика Кладуша - измијештање миграната - Фото: СРНА
Велика Кладуша - измијештање мигранатаФото: СРНА

Инспектори Службе су током појачане оперативне активности на подручју Унско-санског кантона утврдили да на локалитету Босанске Бојне, у непосредној близини границе са Хрватском, у напуштеним објектима борави неколико десетина мигрантских породица.

С обзиром на то да су мигранти нелегално боравили у објектима у којима није било минималних услова за њихов боравак током зиме, Служба је иницирала и координисала низ активности на њиховом измијештању са тог локалитета и збрињавању у привремене прихватне центре Борићи и Седра.

Из Службе су навели да су та два прихватна центра и предвиђена за смјештај породица и рањивих категорија миграната.

Током спровођења ових активности идентификована су и два малољетника без пратње којима је одређен привремени старатељ.

Сви мигранти су збринути и уз неопходну медицинску тријажу смјештени су у изолациони дио ових центара у складу са епидемиолошким мјерама за спречавање ширења вируса корона.

Овај посао је, како се наводи, обавила Служба за послове са странцима БиХ у сарадњи са Граничном полицијом БиХ, МУП-ом Унско-санског кантона /УСК/ и Међународном организацијом за миграције /ИОМ/.

Капацитети за смјештај миграната на подручју Унско-санског кантона у потпуности су попуњени и у њима тренутно борави више од 3.200 миграната.

Служба је најавила да ће наставити да спроводи појачане активности контроле кретања и боравка странаца у БиХ.