latinica  ћирилица
05/12/2020 |  10:22 ⇒ 10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

YU група обиљежила 50. рођендан новом колекцијом албума

Јубилеј пет деценија постојања, уз промоцију бокс сет издања "50 година YU групе" од својих 13 албума, домаћи рок састав "YU група" обиљежио је синоћ у РТС клубу без присуства публике и колега због епидемије вируса корона.
YU група (фото: Марина Пешић) -
YU група (фото: Марина Пешић)

Први пут у каријери браћа Драги и Жика Јелић из YU групе су добили ту част да на једном мјесту имају читав свој опус од 13 албума као луксузан комплет, од чега је 12 студијских издања и један албум са сингловима, што чини укупно 134 пјесме, као цјеловита дискографија овог бенда старог већ пола вијека.

Настали су 29. новембра давне 1970. године, а браћа на то духовито кажу “Шта је пола века за човека”.

Заједничко издање двије престижне дискографске куће ПГП РТС и Југотон-Croatia Records биће доступно од наредне седмице у ПГП радњама, а биће могуће и онлајн поручивање захваљујући уговору између РТС-а и портала “Мала српска продавница”.

У скоро 80 минута реализовано је обиљежавање пет деценија веома успјешних рокера са завидном и плодном каријером која је засјенила већину група из цијелог региона.

Једноставност јесте рокенрол, кратко је дефинисао Драги Јелић.

- У каријери ме је увијек занимало истраживање, да урадим нешто другачије, ново, да се не понављам. Тако су ме неки питали давно када сам стварао сљедећи албум, да ли ће опет бити "Црни лептир" и "Морнар", ја сам им рекао да неће, на шта су они били збуњени. Људи не схватају да је умјетнику потребно да створи и нешто сасвим другачије - открива Драги Јелић.

Старији брат Жика је испричао једну занимљиву мисао познатог музичара Џеј Џеј Калеа:

- Један акорд је сасвим довољан за рокенрол, два већ праве гужву, а три акорда нагињу ка џезу - рекао је Жика.

Амбијент РТС клуба у Светогорској улици, фокусиран је на галеријску поставку "Поглед са шанка" коју чине фотографије са концерата и турнеја легендарног бенда у протеклих пет година (2015-2020), из оштрог ока објектива рок фотографа Wood-а.

Реминисценција њихове каријере на ефектан начин је доживљена кроз видео честитке многих музичких колега, уз тугу што сви они нису могли да уживо присуствују због Ковида 19.

Историјат Yу групе, браћа Јелићи дијеле на период од када су свирали без трећег неизоставног члана и овај од када је син њиховог трећег брата Радета - Петар Јелић, њихов члан (већ 28 година).

Петар је своје стричеве поздравио видео поруком из Шведске, гдје тренутно борави, уз веома нежну сцену када тихо прича да не пробуди свог маленог сина који спава.

Редитељ споменутог документарца који се снима већ 5 година, Лунгулов је ексклузивно представио дио материјала из филма гдје су саговорници били Душан Којић Која (Дисциплина кичме), Радомир Михаиловић Точак, Драгољуб Ђуричић и Предраг Пеца Поповић.

Жика Јелић је открио да спрема један соло пројекат, дакле ван матичног бенда, а обојица обећавају да ће итекако бити нових пјесама, тог новог 14. албума који ће наслиједити онај из 2016. године.

Браћа су на самом крају најавила своје планове за наредну годину када ће бити представљена и антологија о YU групи, тај филм, али и велики рођендански концерт у јуну, ако до тога дође.

Уз сјечење слављеничке торте, браћа су од срца поручила:

- Хвала свима, будите нам добро, а ми ћемо свирати све док нас буду служили прсти - поручили су чланови бенда.