latinica  ћирилица
05/12/2020 |  09:07 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Хумано млијеко за пријевремено рођену дјецу и храна и лијек (ВИДЕО)

У Републици Српској сваке године на свијет дође око 350 пријевремено рођене и тешко обољеле дјеце, чија интензивна терапија и њега у просјеку траје два мјесеца, а за коју је мајчино млијеко и храна и лијек, изјавила је Срни замјеник начелника Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Јелица Предојевић-Самарџић.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Самарџићева је рекла да се у Републици Српској годишње роди око 30 дјеце са порођајном тјелесном тежином испод 800 грама, која у болницама просјечно бораве око три мјесеца.

- Мајчино млијеко за тешку обољелу и критичну новорођенчад није само храна него је истовремено лијек. Због тога савремена медицина увијек подржава све напоре да се новорођенчади обезбиједи хумано млијеко - навела је Самарџићева.

Поводом овогодишње хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", чија ће средства бити утрошна за успостављање прве банке хуманог млијека у Српској, Самарџићева је нагласила да је значај овог пројекта огроман.

- У медицини је познато да тешко болесна дјеца имају значајно бољи исход лијечења ако се хране мајчиним млијеком. Када није могућа исхрана млијеком властите мајке, приступа се исхрани донираним хуманим млијеком - објаснила је Самаџићева.

Говорећи о особинама мајчиног млијека, које ниједно вјештачко млијеко не може дати, она је указала на имунолошке, али и посебне нутритивне пробавне карактеристике.

- Због тих особина дјеца која су на исхрани мајчиним млијеком значајно рјеђе имају упалне болести цријева, некротични колитис и још нека обољења која су веома тешка у том периоду и значајно угрожавају лијечење - додала је Самарџићева.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић захвалио је предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, под чијим се покровитељством организује хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима", те указао на значај успостављања банке хуманог млијека.

- Још не постоји технологија која би направила млијеко састава какво је мајчино. Познато је да поред енергетских вриједности, оно има и велики значај у имунолошкој заштити новорођенчади - рекао је Ђајић.

Ђајић је захвалио свим поједицима и колективима који учествују и који ће учествовати у овој хуманитарној акцији, те је све у Српској позвао да позову хуманитарни број 1411 и дарују једну КМ за успјешну организацију ове акције.

Иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".

У оквиру акције, од 1. до 31. децембра, биће активан "М:тел" хуманитарни број 1411. Позивом на овај број грађани ће бити у прилици да подрже акцију са једном КМ и на тај начин дају свој допринос цјелокупној акцији.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.