latinica  ћирилица
05/12/2020 |  09:01 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Мајкић: Сарајево само може да "сања" чланство у НАТО

Члан парламентарне Комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић поручила је да БиХ и Сарајево само могу да "сањају" о чланству у НАТО-у, будући да нема консензуса о приступу тој организацији.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Мајкићева је подсјетила да је јасан став Републике Српске да не жели чланство у НАТО-у и да прати став Србије.

Коментаришући наводе медија из Сарајева да ће НАТО појачати ангажман у БиХ, Мајкићева је истакла да се ова прича упорно рециклира у Сарајеву, али да у БиХ нема консензуса о приступу НАТО-у.

- Систем одбране и безбједности БиХ, поготово Оружане снаге БиХ, су пред колапсом. Стање је катастрофалано. У Сарајеву знају да не могу угурати БиХ у НАТО без пристанка Републике Српске, али упорно намећу ову тему у жељи да изазову реакције и притиске на Српску у вези са овим питањем - рекла је Мајкићева за Вечерње новости.

Позивајући се на документ о будућности НАТО-а, сарајевски медији су пренијели да ће НАТО ће појачати ангажман у БиХ, те да посебну пажњу треба посветити сузбијању дестабилизације, поготово хибридним средствима и дезинформацијама, широм Западног Балкана.

Према наводима тих медија, група међународних експерата, коју су предводиле дипломате Томас де Мезијер и Вес Мичел, предала је стратешки документ "НАТО 2030" генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, а документ је представљен у Бриселу. У њему се на неколико мјеста спомиње и БиХ.