latinica  ћирилица
05/12/2020 |  08:58 ⇒ 08:58 | Аутор: СРНА

Радмановић: Власт у Српској стабилна, већина броји око 50 посланика

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић сматра да није реално да у наредне двије године дође до промјене скупштинске већине, а самим ти и власти у Републици Српској.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић напомиње да већина у републичком Парламенту, послије преласка ДНС-а у опозицију и прекида сарадње СНСД-а са СПС-ом, броји око 50 посланика, што Владу Српске чини стабилном.

С друге стране, Радмановић наводи да ће, према његовим очекивањима, политичку сцену Српске, до избора 2022. године, сигурно погодити нови потреси, јер "постоје јаке снаге унутар и ван Српске које без квалитетних програма и кадрова покушавају да нешто направе и наметну нове политичке сукобе".

Он истиче да СДС у посљедњих неколико година рапидно пропада, те да је неко под формом напада на СНСД са свих страна потпуно срушио СДС.

- Сад иде притисак и рушење СДА. Проблем, по мом виђењу, је што ми у Српској нисмо у ситуацији да имамо двије моћне политичке партије, па да грађани не осјете велике проблеме ако једна од њих ослаби - каже Радмановић за Глас Српске.

Он наглашава да не постоје снажне екипе ни у једној опцији, осим у СНСД-у, а да је за будућност потребно да постоје бар двије.

Радмановић, који је и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, говорећи о раду парламента БиХ, каже да је он био у стагнацији у почетној фази послије избора због неформирања Савјета министара, али да је задовољан како су радили, и технички и суштински, те да су добро превазишли потешкоће у пандемији.

- Имате на сцени разне врсте покушаја, па и покушаје промјене Устава. Не може једна странка мијењати Устав, о томе морају да се договоре представници свих страна, односно народа и ентитета. СДП зна да то не може проћи. Сада су гурнули амандмане који су слични "априлском пакету" који ни онда није могао проћи - нагласио је Радмановић.

Кад је ријеч о преласку лидера ДНС-а Ненада Нешића у опозицију у Сарајеву, Радмановић наводи да Нешић, откако је иступио из коалиције, коментарише рад Парламента, а да коалиција његов рад до тада није ни осјетила.

- Имао је једну иницијативу и два питања. Не вјерујем да ће нешто претјерано побољшати рад опозиционог клуба, који има свој ритам и концепт који је за респект - додао је Радмановић.