latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:08 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

ЦИК најављује утврђивање одговорности за изборе у Сребреници и Добоју (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ утврдиће вечерас обједињене резултате избора у свим изборним јединицама осим у Добоју и Сребреници.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

За те локалне заједнице ЦИК води истрагу на основу приговора политичких субјеката и посматрача, а "одлучили" су да утврде и законитост рада и евентуалну појединачну одговорност изборне администрације за пријављене неправилности.

Против овакве одлуке гласао је једино члан Комисије Владо Рогић уз образложење да се за одлуку нису стекли услови.

Јесу ли овакви потези само увертира за поништавање избора, што данима већ у сарајевским медијима "најављује" члан Комсије Суад Арнаутовић.

Као никада прије и као нигдје друго, по Сребреници и Добоју ових дана вршљају "вјештаци" - графолози и “геометри“. По посредним "налозима" изборних база дијела чланства ЦИК-а – по сваку цијену дозирати неправилности!

Премјеравају учионице - преносе локални медији, вјештаче потписе само одабраних бирача и чланова одбора.

За то вријеме у сједишту Комисије међусобни услужни компромис, тајни - глас за поништавање избора у Сребреници у замјену за Добој. И "моралисање" - јавно.

Комисија ће утврђивати "одговорност". Али не властиту већ нижерангиране изборне администрације.

Наравно само у Сребреници и Добоју, мада приговори и за друге средине, попут гласања Бошњака у Градачцу за Сребреницу, постоје.

- Мислим да на овај начин оптужујемо неправедно ону изборну администрацију која је радила професионално свој посао - изјавио је Рогић.

Рогић је, међутим, био усамљен. А акти налажу како је обавеза прво утврдити све неправилности, потом утицај на изборе и резултате – али стварни, а не пројектовани изборних губитника.

Како год и чланови ЦИК-а ће од понедјељка пут Сребренице и Добоја – у "визиту" администрацији.

Симптоматично, али и прије "визите" Члан ЦИК БиХ Суад Арнаутовић је у сарајевским медијима “најавио“ како ће избори у те двије локалне заједнице бити поништени.

- За случај Сребреница, али такође морам рећи и за случај Добој. За нас је то случај, постоји довољно елемената да се донесе таква одлука од стране ЦИК-а - поручио је Арнаутовић.

Арнаутовићев медијски наступ реизабрани начелник Сребренице Младен Грујичић оцјењује скандалозним.

- Ми смо на основу изјаве господина Арнаутовића могли да видимо да човјек уопште нема професионалности, односно да се ту одмах опредијелио на једну страну, односно на страну Бошњака. Врло је извјесно како ће он гласати без обзира на чињенице. Дакле, он је већ унапријед одлучио да ће бити поништени избори - рекао је Грујичић.

Да је Комисија заиста непристрасна, због оваквог сугестивног прејудицирања, Арнаутовић би требало да буде изузет из одлучивања о судбини избора у Сребреници и Добоју.

Умјесто тога, "непристрасни" грађанин Арнаутовић, већ смо објавили сазнања, и сам је тражио поништавање, али само у Сребреници.

Истина након вишедневног игнорисања наших јасних захтјева за потврдом или негирањем, па и данашњег, стигао нам је из Комисије непотписани "есејчић" насловљен као "демант".

У невјештој игри ријечи не демантује "есејиста" суштину, већ само формулацију да је грађанин Арнаутовић "лично на протокол предао захтјев".

И ко год је "носач" акта, индиције постоје да је одлука давно већ скројена. Прије свих "истрага". И прије него је Ћамил Дураковић дијаспори твитнуо "инструкције", управо из ЦИК-а.

- Из Централне изборне комисије дали инструкцију, ево ја вам је сад преносим. Немојте бацати коверте које сте добили јуче, данас или ћете добити у наредних дан - два. Сачувајте те коверте, немојте их отварати и сачекајте даљу инструкцију - рекао је Дураковић.

Док Ћамил "разноси" инструкције из ЦИК-а, нико и не помишља да утврди одговорност за неиспоручени изборни материјал и рапидна кашњења у отпреми, за крађу идентитета бирачима коју су мјесецима у Комисији, испоставило се неуспјешно детектовали, за ускраћивање уставног права гласа ковид позитивним.

У Изборном закону који тумачи како се коме прохтије, пише "за фер и коректне изборе одговорна је Централна изборна комисија".