latinica  ћирилица
04/12/2020 |  17:02 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

Српска отворена за разговоре о проширеном аранжману

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, разговарала је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Мартином Петријем у оквиру припрема за нови Проширени аранжман са том финансијском институцијом.
Зора Видовић са шефом Мисије ММФ-а - Фото: РТРС
Зора Видовић са шефом Мисије ММФ-аФото: РТРС

Током сусрета, који је одржан посредством онлајн платформе, министарка Видовић је упознала мисију ММФ-а о основним елементима усвојеног Другог ребаланса буџета за 2020. годину, те пројекцијама буџета за 2021. годину и смјерницама будућег Програма економских реформи, као и мјерама за консолидацију буџета, те подршку реалном сектору и здравству.

- Република Српска је отворена за разговоре о новом Проширеном аранжману, који треба да буде резултат компромиса све четири стране потписнице - рекла је министарка Видовић, наводећи да је током састанка изнијела неколико примједби за које очекује да ће бити уважене.

Навела је да ће подршка здравству, пословној заједници и подизање квалитета живота бити приоритети и у наредној години.

- Република Српска ће требати снажнију финансијску подршку коју ће пратити мјере фискалне консолидације - изјавила је министарка Видовић, најављујући да би буџет Републике Српске за 2021. годину требало да буде усвојен до 20. децембра.