latinica  ћирилица
04/12/2020 |  12:38 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Хрватска: Вакцинисање против вируса корона неће бити обавезно

Хрватска је наручила 5,6 милиона вакцина против вируса корона од разних произвођача, а вакцинација неће бити обавезна и биће бесплатна, рекао је данас директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Он је рекао да ће приоритет за примање вакцине имати болесне особе, особе у здравству, те корисници и запослени у домовима за старије.

- Након тога вакцина ће бити понуђена свим осталим становницима. Рачунамо да ће 5,6 милиона доза бити довољно за све који ће хтјети да приме вакцину - рекао је Цапак на конференцији за новинаре у Загребу.

Он је навео да је Хрватска потписала уговоре о набавци вакцине са "Астра Зенеком", "Фајзером", "Модерном".

- Фајзер је најавио да ће прва рунда која дође код нас садржавати 125.000 доза. Ако то буде квартална испорука, у првом наврату ћемо моћи да вакцинишемо 62.5000 људи. Ако буде мјесечна испорука, онда ћемо моћи 125.000 - рекао је Цапак.

Он је навео да би било добро да што више људи прими вакцину, јер то обезбјеђује колективни имунитет.

- Вакцинисањем неће почети ера неношења маски. Једно вријеме ћемо коегзистирати са маскама, иако смо вакцинисани или пребољели ковид 19 - рекао је Цапак и додао да ће обавеза ношења маски да се смањује када почне да "пада" број заражених.