latinica  ћирилица
04/12/2020 |  09:07 ⇒ 09:42 | Аутор: РТРС

Филм "Дара из Јасеновца" - трагична прича испричана из угла дјетета (ВИДЕО)

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм „Дара из Јасеновца”, је први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.
Дара из Јасеновца - Фото: РТРС
Дара из ЈасеновцаФото: РТРС

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Овај филм-свједочанство о једном страшном времену, српски је кандидат за Оскара, а амерички дистрибутери кандидовали су га и за престижну награду Златни глобус.

Сценаристкиња филма Наташа Дракулић, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а, нагласила је да је покушала да кроз причу и судбину једног дјетета и њених родитеља покуша да дочара трагична дешавања у логору Јасеновац.

- И сада, када бих овај филм поново радила, поново бих га испричала из тог угла, кроз топлу људску причу, јер дугачије не можете да сагледате сав тај ужас - рекла је Дракулић.

Она је нагласила да јој је драго што је филм ушао у америчку дистрибуцију, и то највише захваљујући редитељу Гаги Антонијевићу, и да јој импонује што је филм кандидат за најпрестижније свјетске награде.

- Наш основни интерес је да филм види што више људи и да буду упознати са том тешком трагедијом - рекла је Дракулић.

Међу главним глумцима у овом сјајном остварењу су Ања Илић и Златан Видовић, који глуме родитеље мале Даре. Још неколико глумаца из Републике Српске глуми у овом филму - Жељко Еркић, Слободан Перишић, Горан Јокић, Драгослав Медојевић, Сандра Љубојевић и Николина Фригановић.

Златан Видовић је нагласио да је, када је глумачки састав у питању, овај филм велики куриозитет, јер се редитељи веома ријетко одлучују на глумце са наших простора упркос томе што би требали, због језичке баријере.

- Ово је био велики подухват и храброст Гаге Антонијевића што је за носеће глумце узео глумце из Бањалуке, јер је то по мом мишљењу исправан пут, јер је, како видимо, резултовало једним сјајним филмом који препознат не само код нас, већ и у Америци - истакао је Видовић.

Први дио филма сниман је на локацији села Колут, у близини Сомбора, где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други дио на локалитетима Беле Цркве.

Сценограф је Горан Јоксимовић.