latinica  ћирилица
03/12/2020 |  23:17 ⇒ 23:20 | Аутор: РТС

Конте представио нове мјере - Божић и Нова година какве Италија не памти

Премијер Италије Ђузепе Конте обратио се грађанима у директном ТВ преносу и представио декрет који предвиђа нове рестриктивне мјере које ће важити наредних 50 дана, укључујући новогодишње и божићне празнике.
Ђузепе Конте (Фото: Ansa) -
Ђузепе Конте (Фото: Ansa)

Конте је рекао да се крива заразе у Италији, захваљујући досадашњим мјерама, креће на боље, без обзира на велики број преминулих.

Нагласио је да Италијани, уколико желе да избјегну трећи талас епидемије, морају да се придржавају свих мјера које ступају на снагу од петка.

Нове мјере подразумијевају божићне празнике какве Италијани не памте до сада.

Полицијски час у новогодишњој ноћи

Италија остаје подијељена на три зоне: жуту, наранџасту и црвену.

На дан Божића, 25. децембра као и за Свети Стефан 26. децембра и 1. јануара биће забрањено кретање из општине у општину а од 21. децембра до 6. јануара биће забрањено и кретање између региона и одлазак у викендице.

Скијалишта у Италији остају затворена од петка 4. децембра до 6. јануара, као што ће бити забрањена и крстарења.

Италијани који ће отићи у иностранство као и особе са сталним боравком у Италији, након повратка у земљу мораће да се подвргну карантину што важи и за стране држављане који улазе у Италију из било ког разлога.

Нови декрет потврђује полицијски час од 22.00 до 05.00 часова, док ће у новогодишњој ноћи бити продужен до 07.00.

Подразумијева се, подвукао је Конте, да су кретање у земљи као и одлазак у иностранство могући из неодложних разлога који могу бити здравствени и пословни као и повратак у мјесто пребивалишта и сталног боравка.

Премијер је подвукао да је Италија демократска држава која не може да нареди својим грађанима кога ће примити у своје домове на дан Божића али да им топло препоручује да тај дан проведу само са блиским и ужим члановима породице.

Декрет ће важити 50 дана

Средње школе остају затворене и очекује се повратак свих ученика у клупе 7. јануара. И продавнице остају отворене до 21.00 часова, док ће у тржним центрима бити затворене за викенд.

Ресторани ће у жутим зонама бити отворени за ручак, што значи да ће моћи да се организују божићни ручкови уз затварање у 18.00 часова, док ће у наранџастим и црвеним зонама бити могуће, као и до сада, наручити храну из ресторана или је однијети кући. Ресторани и хотели остају затворени у новогодишњој ноћи.

Конте се нада да ће читава Италија моћи да постане жута зона већ средином децембра, а министар здравља Роберто Сперанца ће на основу недјељне статистике која се тиче кривуље заразе потписати у петак нове мјере које би заиста могле да доведу до тога да већ од недјеље наранџасте зоне постану жуте, а црвене наранџасте.

Нови декрет који ступа на снагу сутра, важиће 50 дана док је до данас сваки нови декрет имао дужину трајања од мјесец дана, тако да је могуће да ће овај декрет, уз праћење ситуације, моћи да се продужи и до 15. јануара.

Представници појединих региона сматрају да су мјере претјеране 

Новом декрету претходила је дуга дискусија са председницима региона, а Лука Заја, предсједник региона Венето, као и Ђовани Тоти, предсједник региона Лигурија, сматрају да су ове мјере претјеране. 

- Са скоро хиљаду преминулих у једном дану незамисливо је било какво ублажавање мјера. Данас је у Италији преминуло скоро 1.000 људи, требало би да се замисле сви они који не разумију ове мјере и сматрају их превише ригорознима - рекао је министар за регионалне послове Италије Франческо Боћиа.

Комесар за ургентна питања Италије Доменико Аркури изјавио је да је жртва Италијана била корисна и да се крива заразе спушта, те да баш сада грађани не смију да се опусте јер ако се то деси трећи талас је неизбјежан.

- Свјестан сам да су мјере везане за Божић врло ригидне и тешко их је прихватити али требало би да их прихватимо мислећи да се овакав Божић више никада неће поновити - истакао је Аркури.