latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:46 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија за равноправан приступ вакцинама

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да се Србија залаже за универзалан и равноправан приступ вакцинама и терапији за лијечење вируса корона као водећем глобалном приоритету.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Он је, у обраћању путем видео-линка на специјалном засједању Генералне скупштине УН посвећеном борби против вируса корона, нагласио да је Србија, као правни насљедник Југославије и поносни оснивач организације УН истрајно посвећена Повељи УН и мултилатерализму као принципу на којем се темеље УН.

- Пандемија ковида 19 снажно потврђује потребу и неопходност постојања и јачања улоге УН и њихових специјализованих агенција и организација, попут Светске здравствене организације. Оне имају незаменљиву улогу у организованом одговору на новонастале изазове - рекао је Вучић, преноси РТС.

Он је констатовао да велику наду у просперитет човјечанства, даје чињеница да је 150 земаља чланица, без иједног гласа против, прихватило и изгласало неопходност и хитност одржавања данашњег скупа и додао да Србија као земља кандидат за придруживање ЕУ подржава приступ Брисела да се мора наставити са заједничким радом у оквиру система УН у борби против пандемије и њених посљедица.

Вучић је изразио наду да ће "Ковакс" до краја 2021. године широм свијета испоручити двије милијарде доза сигурних и ефикасних вакцина, водећи се хуманистичким и неселективним принципима.

Он је захвалио пријатељским земљама за помоћ током пандемије, додајући да је и Србија, такође, показала солидарност и пружила помоћ неким земљама, што ће наставити да чини.

Вучић је поручио да се Србија придружује позиву за глобални прекид ватре.

- Надам се да смо се током ове пандемије подсетили колико је важан сваки људски живот и да морамо да урадимо све што је у нашој моћи да би се спречило да се изгуби још живота и да би се спречила људска патња - рекао је он.