latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:37 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Приједор: Нова запошљавања у Градској управи (ВИДЕО)

Још увијек актуелни градоначелник Приједора, Миленко Ђаковић, на самом крају свог мандата, расписао је конкурс за пријем 31 радника у приједорску Градску управу. И док се он о томе јавно не оглашава, већина приједорских политичких партија сматра да је ово неморални, последњи покушај градске администрације да "ухљеби" кадрове ДНС-а. Слични конкурси се проводе и у неколико приједорских јавних предузећа.
Скупштина општине Приједор (фото:mojprijedor) -
Скупштина општине Приједор (фото:mojprijedor)

Новоизабрани градоначелник Приједора, Далибор Павловић истиче да је непријатно изненађен потезом још увијек акутелног градоначелника, који је назвао "кукавичким ударом" одлазеће администрације, који има за циљ дестабилизацију Градске управе и градског буџета.

Одлазећа ДНС-ова власт у Приједору, изборни пораз, изгледа, врло тешко подноси. Доказ за то је и објављивање Јавног конкурса за 31 радника у Градској управи, који је расписао одлазећи градоначелник Миленко Ђаковић. Већина приједорских политичких партија овакав потез оцјењује као неморалан и неколегијалан, осмишљен да оштети градски буџет и саме грађане.

- То је један терет у првим данима преузимања дужности новог градоначелника, отежава му се свеукупна ситуација у будућем раду, а сматрам да потез постојећег градоначелника није колегијалан и можда је беспотребан у овом моменту - истиче Игор Кнегињић, предсједник ГО Социјалистичке партије Приједор.

Предсједник ГО ПДП-а Приједор, Далибор Грабеж, поставља питање дали је морално да одлазећи градоначелник и одлазећа администрација расписују конкурс, запошљавају толико радника у времену када привреда грца и када се смањује број радника.

- Али, сви знамо у граду Приједору знају да се ради о 30 страначких ухљеба - додаје Грабеж.

А ни у приједорском Градском одбору СДА нису присталице страначког запошљавања.

- Што се тиче СДА нити можемо то подржати, нити можемо то осудити. Не слажемо се с тим да то буде по некој страначкој линији. Уколико је то запошљавање младих, тако нешто апсолутно подржавамо - каже Месуд Трњанин, предсједник ГО СДА Приједор.

Огласили су се и из приједорског СДС-а.

- Наравно да се некада из политичких разлога неко се прими на посао, прије или послије, али не видим ништа ружно у томе да се задњи дан мандата неко запосли - нагласио је Милан Тубин, предсједник ГО СДС-а Приједор.

Приједорчанима овакав потез одлазеће власти уједно је и смијешан и жалостан и, како кажу, без добрих намјера.

- Пошто њих и сада има превише, требало би избројати колико има становника у Приједору и отпустити половину - прича мјештанин.

Док се о конкурсу, још увијек актуелни градначелник Приједора, Миленко Ђаковић, јавно не оглашава, новоизабрани градоначелник, Далибор Павловић, истиче да је ово крајње некоректни покушај дестабилизације Градске управе и буџета.

На годишњем нивоу, за плате нових радника, потребно је из буџета издвојити више од пола милиона марака. Павловић тврди да се слични конкурси проводе и у приједорском Дому здравља, Дјечијем вртићу и Комуналном предузећу.

- Ја нисам против било каквих запошљавања, али одједном запослити 30 људи, раписати конкурс за 30 људи без претходне анализе буџета и стања у којем се буџет налази, без претходно извршене анализе систематизације радних мјеста у градској управи је потпуно сулудо - истиче Павловић.

 Он сматра да је овај потез Ђаковића у неку руку кукавички удар одлазеће администрације и додаје да не зна са које ће ставке морати скинути 550.000 марака да би ту суму пребацили за плате.

Новизабрани градоначелник се пита зашто конкурс није расписан раније, ако су намјере часне. Затварање конкурса темпирано је на дане примопредаје градоначелничке дужности у приједорској Градској управи, која без нових, већ има око 200 радника.