latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:36 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Критике Нешићу из опозиције (ВИДЕО)

Настављено је осипање ДНС-а. Након што је странку напустио генерални секретар и предсједник општинског одбора у Козарској Дубици, Дарко Бањац, истим путем данас су кренули и готово сви чланови Предсједништва ДНС-а у овој општини – њих 21 од 23. И док се ДНС наставља да чисти од оних који не би у опозицију, ни тамо их баш не чекају раширених руку.
Ненад Нешић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Ненад Нешић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Ненад Нешић увјерен је да би ДНС требало да буде предводник промјена у Републици Српској које ће се, каже, десити након општих избора за двије године. Аргумент му је број освојених гласова на овогодишњим локалним изборима, према којима је, сматра, ова странка тренутно трећа по снази у Српској.

Главна препрека тим промјенама су неки од тренутних опозиционара, тврди Нешић, директно оптужујући ПДП-ову Јелену Тривић за опструкцију потписивања коалиционог споразума ДНС-а, СДС-а и ПДП-а. Највише му је засметала подршка Тривићеве Маји Драгојевић Стојић у Приједору и њена изјава да ДНС мора проћи катарзу, прије уласка у опозициони блок.

- Она (Тривић) је главна препрека стварању нове скупштинске већине у Српској и главна препрека промјена. Колико ја знам, госпођа Тривић уопште није срећна што је Драшко Станивуковић побиједио у Бањалуци. За њу је једина катарза да буде предсједник Српске, а сутра ће доћи да од нас тражи подршку - рекао је Нешић.

Није се дуго чекало на одговор Тривићеве. Не баш бираним ријечима, посредством фејсбук налога, Нешићу је поручила да он представља све оно против чега се она политички бори, те да он и његова странка не представљају било какву промјену.

- Требамо видјети да ли можете опстати без фукција. Требамо видјети да ли сте се са СНСД-ом разишли због различитих погледа на политике, принципе и вриједности, или је то резултат Ваших личних незадовољстава подијелом плијена. Ја сматрам да је ово друго и требаће доста Врбаса протећи да се ви докажете да сте се промијенили - истакла је Тривићева.

Нешићев наступ на телевизији ЕЛТА осудио је и предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, поручивши му да се на тај начин не стиче међусобно повјерење. Са друге стране, дојучерашњи генерални секретар ДНС-а, Дарко Бањац, сматра да су овакве изјаве из табора ПДП доказ да је он био у праву када се противио преласку странке у опозицију.

- То је сада јасна порука врха ПДП-а да они не желе и не виде ДНС на начин на који они себе виде и то у наредном периоду може бити проблем - рекао Бањац.

Бањац није демантовао да је управо он, заједно са Нешићем, написао одлуку о изласку ДНС-а из владајуће коалиције, рекавши да је то била реакција на смјену Ненада Нешића са директорске позиције у Путевима Српске.

У међувремену је, каже, схватио да је и даље било простора за договор, али након што је Нешић истрајао у намјери да партија дјелује опозиционо, одлучио је да напусти ДНС и сада је, каже, у процесу формирања нове политичке партије.

Извјесно је да ће му приступити готово цијели дубички одбор ДНС-а, који је данас напустио странку, а спекулише се да би са Бањцем могао и народни посланик Дико Цвјетиновић, који је јуче такође напустио ДНС.