latinica  ћирилица
03/12/2020 |  18:46 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Делегација ЕУ позвала Милана Тегелтију да поднесе оставку

Делегација ЕУ у БиХ позвала је предсједника Виског судског тужилачког савјета Милана Тегелтију да уважи ставове са данашње сједнице Савјета о потреби подношења оставке.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

- Позивамо предсједника да дјелује одговорно и заштити институцију ВСТС-а тиме што ће уважити ставове Савјета о потреби подношења оставке, како би се спријечило продужавање кризе у цијелом правосуђу, те помогло да се врати повјерење јавности - објављено је на интернет страници Делегације ЕУ.

У саопштењу се наводи да би изостанак одговарајућег дјеловања био "шамар грађанима и правосудној заједници", укључујући и чланове ВСТС-а који служе институцији како и доликује, те да би то представљало и озбиљно подривање способности земље да се придржава европских стандарда у области владавине права који се тичу независности и интегритета правосуђа.

Кључни задатак ВСТС-а је да обезбиједи независност правосуђа, као и да гарантује правилно функционисање цјелокупног правосудног система у земљи, наводи се у саопштењу.

Тема данашње ванредне сједнице ВСТС-а била је спорни снимак разговора предсједника ВСТС-а са бившим чланом Савјета Милијаном Бухом о именовању њене сестре на једну од правосудних функција.

Тегелтија је негирао извјештаје медија и нагласио да је тај снимак незаконит, неаутентичан и исконструисан.