latinica  ћирилица
03/12/2020 |  18:33 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Преминуо професор доктор Перо Спасојевић - одлазак најдражег учитеља

Професор доктор Перо Спасојевић преминуо је данас у Бијељини након краће болести, у 75. години.
Перо Спасојевић - Фото: СРНА
Перо СпасојевићФото: СРНА

У опроштају од најдражег учитеља, пензионисаног професора Универзитета у Источном Сарајеву, Завичајно удружење Тузлака истиче његов огроман допринос раду Педагошког факултета у Бијељини, наводећи да је био омиљени учитељ бројним педагозима у Републици Српској.

Спасојевић је био члан Завичајног удружења Тузлака у Бијељини и посљедње године живота посветио је истраживању о злочинима над Србима на подручју Тузле и тузланске регије у 20. вијеку, као главни уредник књиге и документарног филма "Тузла - злочин без казне и егзодус српског народа".

Био је велики заљубљеник у природу и планинарење и активни члан Планинарско-еколошког друштва "Мајевица" из Бијељине.

Перо Спасојевић са супругом Драгицом има сина Мирка и ћерку Роману, као и унучад Стефана, Филипа, Нину и Лолу.

У опроштају од, како наводе, најдражег учитеља и земљака, Завичајно удружење Тузлака у Бијељини захваљује Спасојевићу за свешто је учинио за српски народ.

Перо Спасојевић рођен је 12. јуна 1946. године у Горњем Лукавцу код Тузле, завршио је Учитељску школу у Тузли 1965. године, дипломирао на Одсјеку за педагогију Филозофског факултета у Загребу 1976. године, а магистратуру и докторат у области педагошких наука стекао је на Филозофском факултету у Новом Саду.

Током радне каријере бавио се педагошким радом као учитељ, школски педагог, директор предшколске установе у Тузли, школски надзорник и као професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Објавио је научне монографије "Игра и рано учење - програми раног учења усмјерени на дијете", "Шестогодишњаци у школи, теоријске основе и емпиријска истраживања", "Предшколска педагогија", "Породична педагогија и одговорно родитељство", "Методика васпитно-образовног рада са млађим школским узрастом и у припреми дјеце за школу", "Методика предшколског васпитања и образовања" и више од 50 научних и стручних радова у научним зборницима и часописима.

Аутор је и коаутор више основношколских уџбеника и дидактичких средстава, аутор четвородијелног сета тематских сликовница у виду дидактичког средства за дјецу од три до седам година "Цвијеће", "Прољеће", "Инсекти" и "Породица", од којих је тема "Цвијеће" добила специјалну награду и уврштена је у интернационалну путујућу библиотеку "Бијеле вране" за 2008. годину, на међународном сајму стваралаштва за дјецу у Болоњи.