latinica  ћирилица
03/12/2020 |  18:26 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

До краја године помоћ угоститељству и туризму

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изразио је наду да ће Влада Српске до краја децембра, односно прије Нове године, испунити обавезу додјеле помоћи угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Он је истакао да ће то бити урађено одмах по окончању јавног позива 20. децембра.

- Очекујемо да људи који испуњавају услове остваре то своје право и да добију помоћ, која ће се огледати у томе да за три мјесеца за њих уплатимо порезе и доприносе. Договор је да то буде уплата за јул, август и септембар - рекао је Вишковић.

Он је навео да је Компензациони фонд Српске на данашњој сједници усвојио уредбу којом ће привредним субјектима у сфери угоститељства и туризма бити уплаћени порези и доприноси за три мјесеца под условом да су имали пад прихода већи од 40 одсто, али да нису имали отпуштања радника у проценту већем од 15 одсто по ставци технолошки вишак.

- Овдје се не убрајају људи који су били пријављени на одређено вријеме, те који су природним одливом и пензионисањем отишли из одређених привредних субјеката. Рачунају се само они радници које су привредни субјекти проглашавали технолошким вишком и упућивали их на заводе за запошљавање - рекао је Вишковић након сједнице.

Он је истакао да се уредба односи, прије свега, на помоћ хотелијерима и туристичким агенцијама, али да су њоме обухваћени и људи који се баве приређивањем разних забава, али због епидемије вируса корона готово да и нису могли да обављају своју дјелатност.

Вишковић је навео да је 20. децембар рок за пријаву по овој уредби, која ступа на снагу сутра.

Он је додао да је на данашњој сједници Компензационог фонда допуњена и одлука у вези са међународним превозом путника, која је донесена прије мјесец дана.

- Рок за пријаву био је 15. новембар, али нисмо хтјели да чекамо посљедњи датум, те смо у првом кварталу трајања одлуке, то јесте почетком новембра, дозначили 300.000 КМ за око 20 привредних субјеката - рекао је Вишковић.

Он је додао да је сада за још додатних 26 привредних субјеката исплаћено око 500.000 КМ.

- Тако да смо по овој уредби за 46 привредних субјеката исплатили више од 800.000 КМ, те смо са овом уредбом завршили оно што смо договарали са привредницима из сфере јавног превоза - рекао је Вишковић.