latinica  ћирилица
03/12/2020 |  18:13 | Аутор: СРНА

Вишковић: Измијењеном уредбом повећан обим средстава

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је на сједници Владе Српске промијењена постојећа уредба о висини пласмана средстава преко Гарантног фонда Српске и да је за средња и мала предузећа тај распон повећан од 50.000 до 400.000 КМ, умјесто досадашњих од 30.000 до 250.000 КМ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Он је навео да је до ове измјене уредбе дошло јер се праћењем реализације Гарантног фонда установило да постоје одређени проблеми код реализације самих гаранција.

Вишковић је истакао да је промијењен и рок који је по досадашњој уредби био четири године, а сада је повећан на седам, као и да је у измијењену уредбу уведено да велика предузећа могу остварити кредит преко Гарантног фонда до један милион КМ.

- Сматрамо да ће ово бити значајна побољшања уредбе и да ће гаранције, односно пласман средстава преко пословних банака и микрокредитних организација од данас бити на знатно вишем нивоу. Спремни смо да и у наредном периоду интервенишемо на овој уредби, јер сматрамо да је ово битна помоћ реалном сектору у рјешавању питања њихове ликвидности - истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да буџет Републике Српске по овим гаранцијама гарантује за 70 одсто од висине датих кредита, додајући да су у овом моменту потписани уговори са девет банака и двије микрокредитне организације на ниво од око 160 милиона КМ, док је Фонд предвидио укупна кредитна средства од 230 милиона КМ.

- Уколико се покаже да у наредној години буде потребе за повећањем средстава преко овог фонда, спремни смо да то урадимо - нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је навео да су неке од одредница у старој уредби продужене до краја наредне године.

Вишковић је рекао да је због пандемије вируса корона обрисан услов према којем за остваривање кредита пословни субјект мора завршити годину са позитивним пословањем, а такође је омогућено да се та кредитна средства која се добију преко Гарантног фонда користе за отплату дуговања према Пореској управи на име дуга према пореским доприносима и рефинансирање старих кредитних обавеза које су имали.

- Сматрамно да је ово добра мјера усаглашена са пословним банкама, привредним субјектима, Привредном комором и Унијом удружења послодаваца. Пратићемо реализацију уредбе и спремни смо у сваком моменту извршити њену корекцију како би што више привредних субјеката по што повољнијим условима добило што повољнија финансијска средства - навео је Вишковић.