latinica  ћирилица
03/12/2020 |  18:04 | Аутор: СРНА

Словенија: Почиње масовно тестирање грађана

У Словенији ће почети масовно тестирање грађана брзим антигенским тестовима против вируса корона како би се боље контролисало ширење вируса у популацији и утврђивање асимптоматских случајева и тако покушао смањити други епидемијски талас, рекао је данас министар здравља Томаж Гантар.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Он је рекао да је Влада Словеније наручила милион и по брзих антигенских тестова који би требало да почну да се користе ове године.

- Масовније тестирање антигенским тестовима проводит ће се јер Словенија не располаже довољним бројем пи-си-ар тестова - рекао је Гантар након сједнице словеначке Владе.

Он је навео да је тестирање антигенским тестовима у домовима за старије и здравственим установама почело раније, а да је намјера да се сада тестирају грађани који то желе и којима ће услуга бити бесплатна.

- Првенствено ће бити тестирани наставници и учитељи у школама, полиција и припадницие војске, а можда и запослени у предузећима у којима се појаве жаришта, односно већи број обољелих - рекао је Гантар.

Он је потврдио да је Влада на данашњој сједници утврдила и план поступног отварања појединих дјелатности и ублажавања већ важећих епидемијских мјера, који је стриктно везан за пад број дневних зараза и стање попуњености болница ковид пацијентима.

Гантар каже да би до првог ублажавања неких епидемиолошких рестрикција могло доћи идуће седмице.

Он је истакао да је епидемиолошка ситуација још тешка, иако задњих седам дана број хоспитализованих стагнира, те да је од строжих мјера донесених крајем октобра очекивао више када је ријеч о смањењу броја заражених и хоспитализованих.