latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:49 ⇒ 15/02/2021 | 09:04 | Аутор: СРНА

Милуновић: Циљ - што бољи положај лица са инвалидитетом

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић честитао је 3. децембар, Међународни дан инвалида, истакавши да се искрено нада да ће све активности које Влада предузима допринијети побољшању положаја лица са инвалидитетом и њихове потпуне социјалне укључености у друштво.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

- Свим лицима са инвалидитетом у Републици Српској честитам 3. децембар, Међународни дан инвалида, са жељом да вас здравље боље служи и да пронађете што више разлога за личну и породичну срећу - наводи се у честитки Милуновића, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу се подсјећа да је Влада Републике Српске у претходном периоду предузела низ мјера и активности које имају за циљ побољшање друштвеног положаја ове популације, као и да је Српска прва у региону регулисала запошљавање лица са инвалидитетом посебним законским прописом.

На основу Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида од 2006. године преко Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, запослено 2.291 лице, од којих је 1.758 ратних војних инвалида, за шта је утрошено 6.362.436 КМ, док је послодавцима који запошљавају лица инвалидидтетом извршен поврат доприноса од 37.754.825 КМ.

У саопштењу се наводи да је важећи Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, у односу на претходни, омогућио најтежим ратним војним инвалидима прве категорије увећан проценат додатка за његу и помоћ, повећан је и проценат допунског материјалног обезбјеђења за војне инвалиде који немају додатак за његу и помоћ, смањен је и рок за подношење захтјева за повећање процента војног инвалидитета по основу погоршања здравственог стања са пет на три године.

Обезбјеђена је и предност при упису дјеце ратних војних инвалида од прве до шесте категорије у образовне установе, додјелу стипендија и смјештај у студентске домове.

Ампутирцима и прараплегичарима омогућено је да право на ортопедска помагала остваре на далеко повољнији начин - уз новчана средства која добију, могу бирати ортопедске куће по сопстевном избору.

- Честитајући вам 3. децембар, Међународни дан инвалида, искрено се надам да ће све активности које смо до сада предузимали и оне које ћемо предузимати у будућности допринијети испуњењу једног од стратешких циљева Републике Српске - побољшању положаја лица са инвалидитетом и њихове потпуне социјалне укључености у наше друштво - наводи Милуновић.