latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:38 | Аутор: СРНА

Абазовић: Нова Влада има међународну подршку

Посланик коалиције "Црно на бијело" Дритан Абазовић рекао је да нова црногорска Влада има међународну подршку и да ће бити посвећена томе да се грађани свих националности осјећају сигурно у Црној Гори.
Дритан Абазовић - Фото: dnevni avaz
Дритан АбазовићФото: dnevni avaz

Абазовић је током скупштинске расправе о експозеу мандатара Здравка Кривокапића и приједлогу нове владе, рекао да је Црна Гора грађанска држава, што значи да се људима у Влади не могу бројати крвна зрнца и третирати их да ли су тамо Срби, Црногорци, вјерници, атеисти или агностици.

Он је навео да нова влада жели да гради најбоље међусусједске односе и остварује сарадњу са свим државама у региону.

- Ово је прва демократска влада у историји наше земље и прва која представља вољу народа. Имамо транзицију која је била потупно мирна и достојанствена, уз неколико инцидената који су били под организацијом дјелова полиције Црне Горе и криминалних структура одлазеће власти - рекао је Абазовић.

Он је додао да у фокусу треба да буду борба против корупције и организованог криминала, спровођење свих истрага и неопходних процедура према свим јавним функционерима који су кршили законе у претходном периоду.

- Ако буде изабрана нова влада, а стицајем околности будем задужен за безбједносни сектор и координацију служби, изаћи ћу пред јавност и упријети прстом у свакога ко прави опструкције да се земља ослободи криминала и корупције - рекао је Абазовић.

Он је навео да му Демократска партија социјалиста /ДПС/ и криминални кланови "цртају мету".

Посланик Демократског фронта /ДФ/ Милан Кнежевић оцијенио је да предложена влада није експертска, већ да је то "влада Кривокапића и Абазовића", те поручио мандатару да ће имати подршку ДФ-а када год буде радио у интересу грађана, али и отпор када то не буде случај.

Кнежевић је навео да се у будућој влади "налазе људи који су 30. августа на изборима гласали за ДПС", додајући да га никада нису интересовале фотеље у црногорској Влади, али јесте изборна воља грађана који су им дали подршку.

Он је рекао да се поставља питање зашто неки други Срби из ДФ-а нису били пожељни у новој влади, те да се "наставља антисрпски наратив који је креиран као државотворна мисао од референдума 2006. године".

Кнежевић је навео да је Абазовић на свим састанцима саопштавао да је забринут за територијални интегритет и суверенитет Црне Горе ако на челу МУП-а буде Србин.

- Позивам све Црногорце, Бошњаке, Муслимане, Албанце, Хрвате да у нама не виде непријатеље. Позивамо вас да равноправно градимо Црну Гору без дискриминације, на равноправним основама. Уколико сте спремни, Црна Гора ће бити просперитетна држава. Уколико наставимо са овим подјелама нигдје нећемо стићи - рекао је Кнежевић.

Посланик ДПС-а Андрија Николић оцијенио је да нова Влада није експертска и да је убијеђен да није процрногорска, грађанска, нити проевропска.

Посланик СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић оцијенила је да приједлог нове владе Кривокапића "нема легалитет, нити легитимитет и да самим тим будућа влада не може имати ауторитет".