latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:25 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Компензациони фонд - Уредба о поступку додјеле средстава услужним дјелатностима

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске донио је на данашњој сједницу Уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона .
Компензациони фонд - Фото: РТРС
Компензациони фондФото: РТРС

- Према овој Уредби за привредног субјекта уплатиће се порези и доприноси на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, за период јул-септембар 2020. године - наведено је у саопштењу Бироа Владе за односе са јавношћу.

Право на додјелу средстава имају привредни субјекти који обављају претежну/основну дјелатност: хотели и сличан смјештај, одмаралишта и остали смјештај за краћи одмор, остали смјештај, дјелатност путничких агенција, дјелатност тур-оператора и извођачку умјетност.

- Привредни субјект који подноси захтјев за додјелу средстава дужан је да има регистровано сједиште на територији Републике Српске, да није смањио број радника за више од 15%, када се упореди број радника на дан 31. август 2020. године са даном 29. фебруар 2020. године, да има финансијски губитак, који подразумијева просјечан пад промета у периоду јул - септембар 2020. године у проценту од најмање 40% и више у односу на исти период 2019. године и да је измирио порезе и доприносе на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, закључно са 30. јуном 2020. године - истиче се у саопштењу.

Наводе да привредни субјект подноси захтјев за додјелу средстава надлежном министарству најкасније до 20. децембра 2020. године. Уколико је привредни субјект у моменту доношења рјешења по овој Уредби већ уплатио порезе и доприносе за период јул - септембар 2020. године, та ће се уплата сматрати као претплата за наредни порески период. Поступак додјеле средстава по основу Уредбе спроводиће Министарство трговине и туризма и Министарство просвјете и културе.

- Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са Информацијом о потреби набавке контејнера неопходних јавним здравственим установама у Републици Српској, те одобрио Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске додатна новчана средства у износу од 225.000 KM са урачунатим ПДВ, за набавку 36 контејнера - наводи се у саопштењу.

Истиче се да се УО Компензационог фонда упознао са Информацијом о привредним субјектима који у складу са Уредбом о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области међународног превоза лица у друмском саобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона остварују право на финансијску подршку из средстава Компензационог фонда Републике Српске, те одобрио исплату 382.262,14 КМ за помоћ 26 привредна субјекта.

УО упознао се са Информацијом о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду од 01.09. до 30.09.2020. године из средстава Компензационог фонда Републике Српске, те одобрио исплату 530.621,51KM за 56 пословнихсубјектата.

- Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са Информацијом о потреби измирења обавеза васпитно-образовних установа у Републици Српској за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава, у сврху обезбјеђења несметаног провођења наставног процеса за вријеме трајања пандемије вируса SARS – CoV-2 и исту прихватио, те одобрио 1.045.704,46 КМ, за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава - наводи се у саопштењу.